Bouwbedrijf Posthumus liet doeken maken met historische afbeeldingen.
Bouwbedrijf Posthumus liet doeken maken met historische afbeeldingen.

Puinhoop aan zicht onttrokken

Nieuws

GORREDIJK Een jubileum vier je met een cadeau, vinden Berend (64) en Bauke (59) Posthumus. Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van hun bouwbedrijf hebben ze Gorredijk verlost van het zicht op de restanten van twee historische panden die bijna een jaar geleden zijn afgebrand.

Het centrum van Gorredijk werd eind vorig jaar opgeschrikt door een brand in twee historische panden aan de Kerkewal. Een locatie waarvan de toekomst al langer ongewis was. Een eerste openbare verkoop werd op het laatste moment afgelast. De opbrengst van een tweede gedwongen veilig, begin december vorig jaar, leverde de hypotheekverstrekker te weinig op. En toen kwam letterlijk als klap op de vuurpijl de brand. Wat rest is een al bijna een jaar onaangeroerde puinhoop. 

Het is voor de gemeente  Op- sterland een lastig juridisch dossier, waarin de gemeente druk bezig is om de eigenaar van het afgebrande pand te bewegen de restanten op te ruimen. Hem was eerst opgedragen om dit voor 1 december te doen. De eigenaar vroeg op het laatste moment uitstel, maar heeft dat niet gekregen. Nu worden voorbereidingen getroffen voor de volgende stap om de eigenaar te dwingen maatregelen te nemen. 

Voor veel inwoners van Gorredijk is de situatie inmiddels een ergernis. Bauke en Berend Posthumus besloten tot een ludieke actie. Sinds begin vorige week zijn er grote spandoeken op het hekken gespannen om de bouwval aan het oog te onttrekken. “Wy ha der fia it museum foto’s by socht fan de tiid dat Rudolphy Meubelen hjir festige wie.”

Historie

De broers hebben hart voor historische panden. Ze vinden het jammer dat de oorspronkelijke gevel met monumentale status verloren is gegaan. “Der is sa wer in stikje âld Gordyk fuort. En yn de Haadstrjitte sil dat no ek wer barre.” Ze hopen dat de gemeente Opsterland beleid gaat ontwikkelen om historische panden te behouden. Bouwbedrijf Posthumus bestaat zestig jaar. In 1963 kocht Fokke Posthumus het bestaande bouwbedrijf Hazewindus aan de Kerkewal, waar destijds ook nog lijkkisten werden gemaakt. “Der wie wol in lykwein, mar it boubedriuw hie gjin auto, dat gie mei de bakfyts.” 

In 1979 verhuisde het bouwbedrijf naar de overkant van de vaart aan de Molenwal, waar het nog altijd is gevestigd. In die zestig jaar heeft Posthumus veel gebouwd voor veel verschillende opdrachtgevers. Met ‘it kannefabryk’, nu DeJong Hot Watertanks, als een van de meest trouwe klanten. “Nei 1963 ha wy sawat alles foar harren bout. Dit jier noch in útbreiding fan 8.800 m2.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 20 minuten geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 9 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport gisteren
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31