Afbeelding

‘Wonen is belangrijk, dat mag wat kosten’

Nieuws

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse gemeenteraad gaat akkoord met een verlies van circa 400.000 euro op de grondexploitatie van het nieuwbouwplan Kolderveen (26 woningen). Vooral het feit dat het een plan van onderop is en dat er aandacht is voor verschillende doelgroepen valt bij de raad in de smaak.   

Tegelijkertijd had de raad ook kanttekeningen. Opsterlands Belang waarschuwt voor precedentwerking. “It is wol in bak jild, wat wy derby lizze.” Volgens wethouder Marcel van Opzeeland is het ene plan het andere niet. “Soms moet er wat geld bij, soms blijft er geld over. Dat is ook een politieke keuze, wij vinden wonen zo belangrijk dat het ook wat mag kosten. Ik sluit niet uit dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren.”

Andere fracties wilden weten of er zich al meer dorpen hebben gemeld met vergelijkbare projecten. Dat is volgens Van Opzeeland niet het geval, al melden zich regelmatig allerlei initiatiefnemers met een grote verscheidenheid aan plannen. De PvdA-fractie was kritisch over de gemaakte afspraken met de Stichting Moai Wenplak Terwispel. Deze initiatiefnemers van het plan nemen alle grond over wanneer de gemeente het bouwrijp heeft gemaakt. Op die manier kan de stichting uit het dorp zelf bepalen wie de kavels koopt en daarmee voorrang bieden aan eigen dorpsbewoners. 

In antwoord op vragen van Rein Postma (PvdA) blijkt dat het college geen afspraken heeft gemaakt met de stichting over de maximale prijs van de grond voor de vrije kavels. De stichting kan dus winst maken bij doorverkoop. Postma: “Dat hie ik oars regele, it kostet de gemeente jild.” Er zijn wel afspraken gemaakt over de maximumprijs voor de sociale koopwoningen. Het project met 26 woningen kost de gemeente Opsterland geld omdat het bouwrijp maken van de grond door de ligging bovengemiddeld duur is. Bovendien wordt een relatief klein deel van de grond in kavels uitgegeven en brengen de kavels voor sociale huurwoningen minder op. Een eventuele rijkssubsidie halveert mogelijk het verlies.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 10 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31