Afbeelding

Verschil letselschade advocaat en letselschade bureau

Ondernemen

Er gebeuren jaarlijks enorm veel ongelukken in Nederland. Zo raken 200.000 mensen ieder jaar weer betrokken bij een bedrijfsongeval. Nog eens 150.000 mensen worden jaarlijks gebeten door een hond om nog maar te zwijgen over het aantal verkeersongelukken.

Wordt u in Nederland aangereden of bent u slachtoffer van een arbeidsongeluk of hondenbeet, dan kunt u in de regel aanspraak maken op een letselschade vergoeding. Er dient dan uiteraard wel sprake te zijn van aansprakelijkheid aan de zijde van de tegenpartij.

Is er sprake van aansprakelijkheid, dan kunt u een letselschade advocaat of een letselschade bureau inschakelen voor het verhalen van uw letselschade. Maar wat is nu het verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist van een letselschadebureau? U leest het in deze blog.

Gratis juridische hulp bij letselschade

Veel mensen denken dat een letselschade advocaat duur is. Letselschadebureaus adverteren echter met gratis juridische hulp bij letselschade. Maar hoe zit dit nu, is er echt sprake van kosteloze rechtsbijstand als u als fietser aangereden bent? En is dit alleen bij een letselschadekantoor zo of kunt u ook kosteloos een letselschade advocaat inschakelen?

Het recht op kosteloze rechtsbijstand is opgenomen in de wet en wel in artikel 6:96 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 6:96 lid 2 BW luidt als volgt:

Als vermogensschade komen mede voor vergoeding in aanmerking:

a. redelijke kosten ter voorkoming of beperking van schade die als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, mocht worden verwacht;

b. redelijke kosten ter vaststelling van schade en aansprakelijkheid;

c. redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte.

Met andere woorden, overkomt u een fietsongeluk, auto ongeluk of ongeval op het werk, de kosten die gemoeid gaan met het verhalen van letselschade zijn onderdeel van de schade en worden dus vergoed door de aansprakelijke partij of diens letselschadeverzekering.

Verschillen tussen letselschade advocaat en letselschadebureau

Er is dus geen verschil tussen een letselschade advocaat en letselschadebureau als het gaat om de kosten. Beiden kunnen u kosteloos bijstaan. Maar wat zijn dan de verschillen.

Eigenlijk is het grootste verschil dat een letselschade advocaat voor het letselschadeslachtoffer naar de rechtbank mag. Een letselschade jurist mag dit ook, maar alleen als het gevorderde bedrag onder de € 25.000,00 is. 

Een ander verschil tussen een letselschade advocaat en letselschade jurist van een letselschadebureau is dat een letselschade advocaat altijd een Universitaire opleiding heeft. Dit is namelijk een voorwaarde om advocaat te mogen worden. Een jurist is niet per se universitair geschoold. Je hebt namelijk ook HBO juristen.

Op zich zijn er dus weinig verschillen tussen een letselschade advocaat en een letselschadebureau. U kunt beide met een gerust hart inschakelen als u het slachtoffer bent van een aanrijding of bedrijfsongeval.

Letselschade verhalen na een ongeluk

Schakelt u een letselschade advocaat of letselschade jurist in, dan zal deze persoon voor u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat wat er is gebeurd, wie er aansprakelijk is en op welke grond en waaruit de schade bestaat.

Letselschade bestaat uit materiële schade en smartengeld. Materieel van aard zijn bijvoorbeeld inkomensschade, medische kosten en reiskosten. Deze schadeposten zijn op geld waardeerbaar. In het geval van smartengeld is dit niet zo, dit is een vergoeding voor het leed dat iemand lijdt als gevolg van een ongeluk.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 12 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31