Nieuws

Gordykster Merk mogelijk naar zondag

Map Gaswinning

Winkeliersvereniging Whi, organisator Stichting Marktbeheer en de organisatie van de kermis willen graag de Gordykster Merk verplaatsen van de maandag naar de zondag. Het wachten is nog op toestemming van de gemeente Opsterland.

De Gordykster Merk kampt al langere tijd met terugloop van bezoekers. Vroeger waren de scholen en veel bedrijven op de eerste maandag van mei en de laatste maandag van oktober gesloten. Dat is al een paar jaar niet meer het geval. “En wanneer de kinderen niet vrij krijgen, nemen de ouders op de maandag van de markt ook niet vrij”, aldus Jurjen Haagsma, medeorganisator van de kermis. “Dat kunnen wij op die maandag heel goed merken.” De betrokken organisaties zijn dan ook al langer op zoek naar mogelijkheden om de markt en kermis een extra impuls te geven.

Zondag
Winkeliersvereniging Whi besloot vorig jaar dat ze graag ziet dat markt van de maandag naar de zondag verhuist. Voorzitter Anton de Bruin: “Dat idee werd eind vorig jaar versterkt met de kerstfair die op zondag is georganiseerd. Toen was het heel gezellig en druk in het centrum van Gorredijk.”

Er was echter nog een probleempje met de planning. In verband met de grote concurrentie van kermissen rond Koningsdag en Bevrijdingsdag verschoof de voorjaarskermis en dus ook de markt drie jaar geleden van de traditionele eerste maandag naar de tweede maandag in mei. Maar de tweede zondag in mei is het Moederdag, geen geschikte dag voor de jaarmarkt.

De organisatie van de kermis wil wel meewerken aan de verplaatsing naar het eerste weekend van mei wanneer dat gunstig uitpakt. Dit jaar is dat het geval. Medeorganisator Vincent Scherphof: “Maar we houden ons wel het recht voor dat wanneer de planning minder gunstig uitvalt, we de kermis toch in het tweede weekend van mei organiseren, dus los van de kermis. Markt en kermis versterken elkaar, dus veruit het liefst doen we het in hetzelfde weekend.” Doordat het kermisweekend dit jaar op 5 mei start is er voldoende belangstelling van goede attracties. Haagsma: “Dat is belangrijk, de kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.”

De gemeente Opsterland droeg de organisatie van de eeuwenoude markt enkele jaren geleden over aan de Stichting Marktbeheer. Ook zij zijn blij met een verplaatsing naar de zondag en verwachten dan duidelijk meer publiek dan de laatste jaren op maandag.

Niet blij
Het wachten is nu nog op toestemming van de gemeente Opsterland. Wethouder Wietze Kooistra is dan ook niet blij dat de organisaties het nieuws al naar buiten hebben gebracht. “Der bin noch wol in pear fragen en der moat in formeel beslút fan it kolleezje komme. Der wurdt ús wol ris ferwiten dat wy net soarchfâldich kommunisearje, mar dit is ek net fraai.” Het is niet duidelijk wanneer het college van B en W hierover gaat beslissen.

De beoogde data voor de markt en kermis voor dit jaar zijn: vrijdag 5 t/m zondag 7 mei (jaarmarkt op 7 in combinatie met gezamenlijke koopzondag) en donderdag 26 t/m zondag 29 oktober (jaarmarkt op zondag 29 oktober in combinatie met gezamenlijke koopzondag).