Cultuur

Het Fochtelooërveen in beweging

Map Gaswinning

Op uitnodiging van natuurvereniging Geaflecht vertelt Judith Bouma op dinsdag 21 maart (20.00 uur) over haar belevenissen in het Fochtelooërveen. De lezing wordt gehouden in De Skâns te Gorredijk.

Na diverse omzwervingen streek de Brabantse Bouma neer in Fochteloo met het Fochtelooërveen als haar achtertuin. In 2003 herstartte ze hier de kinderexcursies voor Natuurmonumenten. In dat jaar begon ze ook de monitoring in het hoogveengebied. Eerst gericht op het zeldzame veenhooibeestje, later noteerde ze ook de waarnemingen van andere vlinders, libellen, rupsen en reptielen.

Om te determineren maakte Judith Bouma vele foto’s. In die tijd was er nog geen webpagina voor het Fochtelooërveen. Dus werd de pagina fochtelooerveen.info gelanceerd en gevuld. Destijds werd de site tot ‘site van de maand’ uitgeroepen door het blad Roots (voorheen Grasduinen). Inmiddels is er ook een Facebookpagina met vele volgers die genieten van het wekelijkse nieuws. De kinderexcursies zijn inmiddels gestopt, wel gaat de monitoring door. Bouma verricht ook diverse hand- en spandiensten voor Natuurmonumenten. Haar foto’s worden gebruikt voor informatieve sites en boeken. 

Entree: leden 2 euro; niet-leden 4 euro. geaflecht.nl