Vooraan de drie winnaars, met in het midden Janoek Holtrust.
Vooraan de drie winnaars, met in het midden Janoek Holtrust.

Janoek is beste Opsterlandse voorlezer

Algemeen

GORREDIJK Janoek Holtrust van basisschool Rehoboth uit Frieschepalen heeft vorige week donderdag in de bibliotheek van Gorredijk de Opsterlandse voorleeswedstrijd gewonnen. Het betrof een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Janoek mag nu op 9 april deelnemen aan de provinciale finale in De Skâns in Gorredijk. Hier is een plek in de nationale finale van de Nationale Voorleeskampioen 2024 te winnen.  

Er waren elf deelnemers aan de Opsterlandse finale. Ze werden aangemoedigd door hun supporters om de beurt door leesconsulent Hilda Moen naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Na de elf fragmenten konden de voorlezers en het publiek ontspannen en trok de jury zich terug voor beraad. 

De jury bestond uit wethouder Libbe de Vries, berneboekeambassadeur Tialda Hoogeveen en bibliotheekmedewerker Piet Obbema. Zij hadden een pittige taak vanwege het hoge niveau van de deelnemers. De jury letten op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, sprak juryvoorzitter Libbe de Vries het verlossende woord. 

Winnaar van de avond was Janoek Holtrust. Janoek las een fragment voor uit het boek Luna van Pieter Koolwijk. De jury vond dat ze een mooie inleiding op haar voorleesfragment had en dat dit een goed gekozen, gevoelig fragment was. Deze gevoeligheid kon ze goed met haar stem overbrengen door op de goede momenten luider of zachter voor te lezen, de dialogen goed te lezen door met mate stemmetjes te gebruiken. Ze wist de toehoorders erg te boeien en het werd alsmaar stiller in de zaal. Ze zorgde voor kippenvel bij de jury, die vond dat ze op een natuurlijke manier contact met haar publiek maakte en een duidelijke stem had. 

Een tweede plaats was er voor Janne-Marte Veldkamp van de Flecht uit Lippenhuizen, zij las een fragment voor uit Project Prep van Niki Smit. De derde prijs was voor Naomi Jongsma van de Verbinding uit Ureterp, met een voorgelezen fragment uit Juffrouw Pots van Tosca Menten. De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8 van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 15 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 17 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 20 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 20 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 21 uur geleden