Afbeelding
DSC_9599

Stijgende belangstelling voor Brommerbeurs Hemrik

Cultuur
In 2014 bij de eerste beurs waren er tien standhouders. Nu zijn het er meer dan vijfentwintig en ze komen overal vandaan, zelfs uit Limburg en Brabant. “Dy wienen hjir juster al.”
“Fannemoarn om fiif oere waard ik wekker fan de rein. Doe ha’k even op Buienradar sjoen en dat like derop: de rest fan de dei droech. Oars ha wy al in probleem fansels, it measte spul stiet bûten.” Aan het woord Henk Tolman, samen met Ake Jan van der Vinne organisator van de Brommerbeurs in en rond dorpshuis De Bining. “It wurdt elk jier grutter. It binne allegear partikulieren mei ien grutte hobby. Op dizze beurs allinne mar brommers en brommerûnderdielen; it is gjin rommelmerk.” Het publiek weet wat men hier kan verwachten. De Brommerbeurs is ieder jaar rond dezelfde periode, een week voor het Oldtimerfestival in Twizelerheide. “Je moatte mekoar net yn’t paad sitte.” Vorig jaar waren er ruim zevenhonderd bezoekers.
Het publiek, alleen maar brommerliefhebbers, struint langs de stands op zoek naar net dat ene onderdeel dat ze nodig hebben. “Niiskrekt spruts ik in man út Dordrecht, dy hie hjir fûn wêr’t hy al skoften om socht. In protte minsken komme fansels ek foar in praatsje en de gesellichheid.”

Brommerclub

Uit alles blijkt dat de brommer de laatste jaren weer populairder wordt. “Rûnom komme wer brommerclubs, dy fan Jobbegea komt aanst ek wer del. Dêr ha wy wol in klik mei, foar harren brommers hâlde wy in spesjaal plakje frij. Dy wurde dêr moai op in rychje delsetten, dat is in plaatsje. Wy ha der it earste jier in foto fan makke en dy brûke wy alle kearen op ús folder.”
Op het terrein staat Wieger de Jong uit Jubbega met een aanhanger vol onderdelen, deels uitgestald op zijn stand van steigerbuizen. “Dy ha wy hjir juster al delsetten. Fannemoarn betiid ha we de hannel derop dien. Om acht oere moarns binne de earsten der al.” Voor De Jong, al present sinds 2014, is het een uit de hand gelopen hobby. Hij heeft van alle mogelijke merken onderdelen bij zich. “It is hjir altyd gesellich en wy dogge ek noch wat hannel. Aanst, as it dien is, sitte we even gesellich nei fansels. En dan op ‘e fyts nei hûs.”

‘Gjin blikjeboel’

De Vries uit Gorredijk is samen met zijn vrouw vaste bezoeker van de beurs. “Thús ha ik wol 35 brommers stean, allegearre Italiaanske merken. Dat fyn ik de moaiste modellen. It motorblokje is te sjen en se ha moaie buizen frames, gjin blikjeboel deromhinne. Myn earste brommer, in Batavus, hie ik al op de legere skoalle. Letter wienen we mei in man as 15 altiten oan it brommerracen. In blauwe overall oan mei ‘Renstal Gorredijk’ derop.”
Terwijl op het terrein een jongen met veel geknetter een ererondje maakt op een totaal verroest brommertje, wordt een oude ‘Magneet’ uit 1954, een duidelijke opknapper, achter in een Caddy geladen. “Deze gaat naar Emmen, thuis heb ik nog meer van die projecten staan”, glundert de koper.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31