Afbeelding

De Kruisiging: woensdag in première

Cultuur

Het zeventig zangers en zangeressen tellende projectkoor lijkt klaar voor De Kruisiging. Woensdag 25 maart, gaat dit passie-oratorium in première. Het projectkoor is een initiatief van christelijk gemengd koor Looft den Heer uit Wijnjewoude. Naast de eigen koorleden hebben zich 46 gastzangers uit de wijde omgeving aangemeld. Sinds eind januari wordt wekelijks gerepeteerd. Zaterdag werden de allerlaatste puntjes op de ‘i’ gezet tijdens de generale repetitie in het kerkgebouw aan de Merkebuorren. “We moeten nog wat afstemmen met orgel en cornet. Zij zijn pas later aangeschoven”, vertelt Janny Janssen. Dat komt helemaal goed.

Een overweldigende en harmonieuze koorklank vult de kleine kerk van Wijnjewoude. Orgel en cornet kabbelen er fijntjes tussendoor. Dirigent Annejaap Soldaat dirigeert vanaf de kerkbank.

De Kruisiging is een vertaling van het klassieke The Crucifixion van John Stainer. De prachtige koralen, hymnen en solo’s weerklinken veelal in Engelse kathedralen. In de kerk van Wijnjewoude klinkt het minstens even goed. “Wie kan zijn als u.” Tenor Jacob Sinnema zet een solo in. “Tatatata”, helpt dirigent Annejaap. Al dirigerend vertolkt hij met een prachtige bariton zelf de rol van Jezus. Twee jaar geleden kwamen ruim vijftig gastzangers het koor uit Wijnjewoude versterken tijdens de Mattheüs Passie. Dit jaar liep het storm met de aanmeldingen voor het projectkoor. Janny Janssen: “De gastzangers komen van overal uit de provincie en zelfs daarbuiten.” De grote toeloop is geen probleem voor de getalenteerde jonge dirigent Annejaap Soldaat. “Hij heeft het helemaal in de macht. “Al waren er 90 zangers gekomen, dan nog kan hij het wel aan. Hij beheerst de muziek zo fantastisch, heel inspirerend voor het hele koor.”

Er zijn vier concerten van De Kruisiging: gereformeerde kerk De Paedwizer Frieschepalen (25 maart), PKN-kerk Het Anker Oosterwolde (27 maart), kerkelijk centrum De Oerdracht Haulerwijk (28 maart) en de gereformeerde kerk Wijnjewoude (1 april). Alle voorstellingen beginnen om 19.30 uur, de toegang is gratis.

Meer SA!

Afbeelding
Informatiebord Imke Klaverpad Nieuws 5 uur geleden
Het definitieve plan voor de nieuwe Aldi in de Hoofdstraat van Gorredijk.
Gemeenteraad akkoord met Aldi-plan Nieuws 5 uur geleden
De voormalige basisschool De Trime in Beetsterzwaag wordt nu antikraak bewoond.
Positie Sweachsters in 'De Trime' is aan ontwikkelaar Nieuws 5 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman feliciteerde het echtpaar Meta en Henk Modderman.
Henk en Meta Modderman schreven elkaar lange brieven Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 13 mei, 15:03
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 13 mei, 13:41
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport 12 mei, 17:43
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18