De Grevensmolen in Vegelingsoord.
De Grevensmolen in Vegelingsoord. Udo Ockema

Molendag in teken van werk van Luitje de Goed

Cultuur

BEETSTERZWAAG De Sa! Moanne fan it Erfskip stond op 15 november vorig jaar in het teken van Luitje de Goed uit Beetsterzwaag. Tijdens de Molendag op 11 mei is er meer van het werk van deze bijzondere Sweachster te zien bij de Grevensmolen in Vegelinsoord.

De uit Adorp afkomstige Luitje de Goed werd in 1876 benoemd tot polderopzichter van de Groote Veenpolder in Op- sterland en Smallingerland. De nog jonge Luitje startte naast deze baan een eigen architectenpraktijk. De resultaten zijn in Beetsterzwaag nog altijd zichtbaar aan verschillende beeldbepalende panden in de Hoofdstraat. Minder bekend is dat De Goed ook door andere polders werd ingeschakeld als waterbouwkundig adviseur. 

Hij had veel kennis over modernisering van de bemaling. Rond 1900 werden de door wind aangedreven veenpoldermolens vervangen door (stoom)gemalen. Zo  klopte het bestuur van de Haskerveenpolder in 1901 bij De Goed aan. De Grevensmolen in Vegelinsoord is een van de windmolens die is blijven bestaan omdat het polderbestuur een advies van De Goed afkeurde. Luitje wilde namelijk álle molens van de Haskerveenpolder in één keer vervangen door het nieuw te bouwen stoomgemaal. Ingenieur Karel Pringle van Provinciale Waterstaat moest de plannen controleren, maar vond De Goed te voortvarend. 

De huidige beheerders van de molen zijn blij dat het toen zo is gelopen. De Grevensmolen is namelijk de laatste compleet overgebleven veenpoldermolen van Friesland. Interessant is de authentieke woning in de molen. De Polder van het 6e en 7e Veendistrict (regio Tijnje) had hetzelfde type molens. Ook in de huidige tijd heeft Vegelinsoord een link met Opsterland. De Grevensmolen wordt beheerd door molenaars Job Koehoorn uit Ureterp en Frank Terpstra uit Beetsterzwaag.

Op zaterdag 11 mei, tijdens de Nationale Molendag is publiek tussen 10.00 en 17.00 uur welkom in de Grevensmolen aan de Deelswal 4 in Vegelinsoord (navigatie instellen op nr. 3).

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31