Sportcentrum Kortezwaag.
Sportcentrum Kortezwaag. GORREDIJK 24-1-2022 Sportcentrum Kortezwaag Roelof Wietske Femke Edward Marije in overleg.

‘Der lizze hjir yn Koartsweagen safolle kânsen’

Nieuws

GORREDIJK Vanaf 1996 bouwden Edward en Marije de Leeuw Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk uit tot wat het nu is. Een veel gebruikte sporthal gecombineerd met een drukke sport- en zwemschool. Maar het is al jaren ondernemen met gebonden handen, de toekomst is onzeker. “Dat is sa jammer. Der lizze hjirre safolle kânsen. Elk fynt dat der wat gebeure moat, it is no tiid om troch te pakken.” 

Het was weer zo’n week met een achtbaan vol emoties. Met grote publieke steun vanuit het dorp. Met het goede nieuws dat de sportschool eindelijk weer gewoon open kan. En dan als domper het negatieve advies van het college van B en W op de door de Mienskip opgestelde plannen voor ‘hun’ sportcentrum. Vooral die steun uit het dorp doet de exploitanten Edward en Marije de Leeuw goed. “Prachtich om te sjen hoe’t men by de sport belutsen is. Spandoeken, in aksje troch ûndernimmers. Alles spontaan, wy ha nergens om frege.” Het laat volgens Edward vooral zien dat Gorredijk het wachten beu is. Er wordt al veel te lang gepraat. “Dat hear ik ek yn it doarp. It hat moai west, der moat wat gebeure.”

Volgens Edward is de tijd nu ook meer dan rijp. Hij ziet dat er in de maatschappij enorme behoefte is aan meer bewegen en ontspannen. “Jong en âld, yndividueel of yn groepen, topsport en breedtesport. De sosjale aspekten fan sport binne sa grut.” De Leeuw wil graag de sportieve huiskamer van Gorredijk zijn. Sport zorgt voor binding. Samen met de sportverenigingen en de gemeente ziet hij zoveel mogelijkheden om daar invulling aan te geven. “En at de foarsjenningen foar elkoar binne, lûkt dat fansels ek wer mear gebrûkers.” In de plannen zou hij ook heel graag kinderopvang meenemen om kinderen al jong met sport en gezond eten en drinken in aanraking te laten komen. “Dat bern nei skoaltiid hjir alle sport by elkoar ha, dat soe geweldich wêze. Foar de bern en foar de âlders. Sport is al belangryk, mar it wurdt noch folle belangriker. Der lizze safolle kânsen om minsken yn beweging te krijen. En dat is presys wat wy wolle.”

Overbezet

Edward en Marije staan al sinds 1996, twee jaar na de opening, aan het roer in Sportcentrum Kortezwaag. Ze kregen destijds het beheer over wat vooral een tennishal was en het zwembad. Al snel werd duidelijk dat dit onvoldoende was voor een gezonde exploitatie. Er moest een constante factor bij. “Doe ha wy de sportskoalle boud, earst noch hiel beskieden. Mar wy hiene samar hûnderten leden. Letter kaam de swimskoalle derby. Der ûntstie reuring en dêr hie Koartsweagen ferlet fan.”

In de loop der jaren groeide het aantal activiteiten in zowel de sportschool als de sporthal. Zeker nadat de snel groeiende korfbalvereniging LDODK besloot van De Skâns over te stappen naar Kortezwaag. Gevolg is wel dat Kortezwaag al jaren overbezet is. De Leeuw: “Tefolle minsken op in te lytse romte.” Met veel te weinig kleedkamers en toiletten. Bovendien loopt alles door elkaar. “Logistyk is it in drama.”

Het uitblijven van beslissingen en investeringen in het centrum beperkt niet alleen de mogelijkheden van de gebruikers, maar ook de ontwikkelingen van de familie De Leeuw als ondernemers. De sportschool is hun eigen onderneming, ze pachten de sporthal van de gemeente. “Der lizze hjir safolle kânsen, mar je kinne no eins neat. Wy wolle sa graach aktyf wêze en it ferskil meitsje, mar it is no te folle mei bûne hannen ûndernimme.” Plannen hebben Edward en Marije en hun toegewijde team van medewerkers volop. Trouwens het hele gezin De Leeuw is al bij het Sportcentrum betrokken, ook de drie kinderen werken regelmatig mee.

Plannen sinds 2008

Het besef dat er wat moet gebeuren is er al langer. In 2008 waren er de eerste gesprekken over de toekomst van het Sportcentrum. Veel onderzoeken en plannen volgden, maar nog geen enkel plan is uitgevoerd. Ondertussen staat het groot onderhoud al zo’n vijftien jaar stil. “De flier, de ferljochting, de isolaasje. It moat allegear oanpakt wurde.” In 2015 besloot de gemeenteraad al tot concentratie van alle Gordykster sport in Kortezwaag. Sinds 2019 werkt de Mienskip van Gorredijk aan de toekomst van het Sportcentrum. De komende weken moet de gemeenteraad besluiten wat er met de ingediende plannen van de Mienskip gaat gebeuren. “De hannen jokje my om oan de slach te gean. Omdat der gjin fisy wie, steane wy al sûnt 2008 stil.”

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 20 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 22 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws gisteren
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur gisteren
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur gisteren
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport gisteren
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur gisteren
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws gisteren