GORREDIJK 14-4-2021 Herdenking monument Hegedyk.
GORREDIJK 14-4-2021 Herdenking monument Hegedyk. GORREDIJK 14-4-2021 Herdenking monument Hegedyk.

Bevrijding Gorredijk herdacht

Nieuws
Op 14 april 1945 bevrijdden de Canadezen Gorredijk en omgeving. Daarom staan de leerlingen van de basisscholen uit het dorp op of rond 14 april stil bij de Tweede Wereldoorlog.
Tegen elven waren de groepen 7 en 8 van basisschool De Treffer woensdagochtend bij het monument op de begraafplaats aan De Hegedyk. Het is een traditie die al teruggaat tot 1989. “Hier staan we stil, ook al is het maar even”, hield juf Hilde de kinderen voor.
Na een toespraak lazen drie klasgenoten een gedicht voor. Voorafgaand aan een minuut stilte legden twee leerlingen een krans bij het monument met daarop de blijvende tekst: ‘Vrijheid geef je door’. Op het monument ook de namen van zeven gevallenen: Anne van Oosten, Joachem Wijnstra, Jan Eisenga, Anne Huisman, Lammert Heringa, Romke Smidt en Gerk Numan.
De kinderen liepen vervolgens naar het graf van Numan, verderop op de begraafplaats. Hier luisterden de leerlingen naar het verhaal over de schermutselingen bij de Hoofdbrug van Gorredijk in de laatste nacht voor de bevrijding, het gevecht waarbij Numan het leven liet.
Op de terugweg naar de uitgang stonden de leerlingen ook nog stil bij de graven van zes vliegeniers die in 1941 bij Terwispel werden neergeschoten en aan de Hegedyk zijn begraven.
Rond dezelfde tijd legden leerlingen van De Librije bloemen bij het monument bij de Hoofdbrug en leerlingen van School Loevestein herdachten de oorlog bij de maquette voor Jan Eisenga in Museum Opsterlân.

Meer SA!

Afbeelding
Wispolia in nacompetitie; Bakkeveen veilig Sport 8 uur geleden
Doelpuntenmaker Jesmer de Vries en trainer Johannes Veenema (midden) in een innige omhelzing na het behalen van de titel.
Gorredijk kampioen na zege op De Blesse Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37