LDODK – PKC.
LDODK – PKC. LDODK - PKC. Andre Zwart en Richard Kunst.

Korfballers zijn klaar in de zaal

Nieuws
Het zaalseizoen zit erop voor de korfballers. Blijdschap, teleurstelling, opluchting; alles kwam voorbij bij de vijf clubs in het verspreidingsgebied van Sa! Tijd dus voor een rondje langs de velden.
Korfbal League LDODK/Rinsma Modeplein Bij LDODK heerste zaterdag een dubbel gevoel na de 23-35 nederlaag tegen PKC. Tevredenheid dat het dit keer in ieder geval een spannende wedstrijd was. In Papendrecht werd LDODK een week eerder voor rust overlopen. Maar er was ook teleurstelling dat de play-offs er door de tweede nederlaag al op zitten. “Al heeft PKC over twee wedstrijden terecht gewonnen”, erkent aanvoerder André Zwart. “Wel hebben we voor eigen publiek in ieder geval een ander LDODK laten zien.” Sporthal Kortezwaag was met 1.300 toeschouwers stijf uitverkocht en de spanning zinderde de hele avond door de hal. Femke Faber kreeg zo het podium waarop ze hoopte bij haar afscheid van de Korfbal League. De ereronde die haar ploeggenoten haar gunden, bezorgde Femke kippenvel. “Ik huil niet snel, maar nu mocht het wel even vond ik. Het resultaat is jammer, maar voor mezelf had ik het niet beter kunnen afsluiten. Ik ga het zeker missen, maar als supporter sta ik hier volgend jaar gewoon weer.” Trainer/coach Henk Jan Mulder keek al voorzichtig vooruit naar het nieuwe seizoen, waarin onder andere international Marloes Frieswijk overkomt van het Amsterdamse Blauw-Wit. “We zullen nog een paar stappen moeten zetten. Zit je bij de laatste vier, dan telt maar één ding en dat is winnen in Ziggo Dome.”
Eerste klasse Oerterp/VKC Oerterp/VKC speelde zich zaterdagavond via een beslissingswedstrijd tegen ZKC’19 (Zuidwolde) in veilige haven in de eerste klasse. Zes seconden voor tijd werd het 18-17 voor de Ureterpers, die zo een ietwat ongelukkig zaalseizoen toch positief afsloten. René Dijkstra knalde van afstand de winnende binnen. “Wat een opluchting”, verzuchtte aanvoerder Jisse van der Schaaf. “We hadden genoeg wedstrijden waarin het net niet lekker viel voor ons en dan zit je zomaar in de gevarenzone.” Een aantal weken voor het einde van de competitie nam Oerterp/VKC voortijdig afscheid van trainer Rob Kreeft. Een heel vervelende situatie volgens Jisse. “Het was gewoon op. We maakten elkaar niet meer beter. Dat is voor niemand leuk, maar doorgaan was ook geen optie. Van twee kwaden was uit elkaar gaan de minst slechte. En we hebben wel goed op een nette manier afscheid van elkaar genomen.” Oerterp ving de vacature intern op en is inmiddels bezig met de aanstelling van een nieuwe hoofdtrainer. “Dat ziet er goed uit.” Na de handhaving in de zaal wacht op het veld nog een soortgelijke missie. “Daar staan we nu ook op een promotie/degradatieplaats. Het wordt spannend, maar deze ontknoping geeft wel vertrouwen.”
Tweede klasse UDIROS Zonder puntverlies en dus als terechte kampioen sloot UDIROS het zaalseizoen af. “De eerste klasse in de zaal, daar hebben we even niet meer gespeeld”, wist Jelmer de Gries. “Toch was het wel spannend hoor, want HHV en DTG waren lastige concurrenten. Maar we hielden alles eigenlijk in eigen hand.” Op de slotdag toog een flinke colonne vanuit Nieuwehorne naar Vroomshoop, waar tegen hekkensluiter TOP een ruime zege meer dan voldoende was voor een feestje. “Een prachtige sfeer en ervaring.” Niet in alle duels liep het even soepel bij UDIROS, maar de ploeg raakte nooit in paniek, zag Jelmer. “We pakten het altijd weer op, met de ervaring en kwaliteit die we hebben. We kunnen via alle spelers scoren, en dat is prettig, zo komt de druk niet bij een paar mensen te liggen. Ook voor tegenstanders is dat lastig.”
Hoe het er in de eerste klasse gaat uitzien voor UDIROS is nog even afwachten. Er treden wisselingen op in de groep komende zomer, zoveel is volgens de captain al zeker. “Ik stop zelf ook, en bijvoorbeeld Frank van der Veen gaat weer terug naar SCO. De club vangt dat deels met eigen spelers op, maar kijkt ook ongetwijfeld of versterkingen van buitenaf mogelijk zijn.” Op het veld gaat UDIROS voor de dubbel. “We staan bovenaan, met nog zes wedstrijden te spelen. Wel zit de top-4 heel dicht bij elkaar. Als wij gewoon fit blijven en ons ding doen, dan zit een tweede feestje er wel in.”
Tweede klasse Kinea Vorig jaar ging het bijna vanzelf, zo lekker liep het bij de club uit De Knipe. Dit jaar moest het allemaal van ver komen en handhaafde Kinea zich als een van de beste nummers zeven in de tweede klassen. “We waren erg wisselvallig”, oordeelt Fokje Gerritsma. “Tegen topploegen als EKC en Rodenburg pakten we knap punten, maar wisselden dat af met minder goede wedstrijden tegen onze concurrenten.” Waar dat precies aan lag? “Lastig te zeggen. Misschien waren we wat minder op elkaar ingespeeld doordat we door blessures vaak in verschillende opstellingen speelden. Als de resultaten dan ook wat minder zijn, heeft dat invloed op het vertrouwen. Gelukkig pakten we in de laatste wedstrijd SIOS en lieten we ook echt zien in deze klasse thuis te horen.” Op het veld staat Kinea ook op de zevende plaats. “Maar we spelen nog twee keer tegen de hekkensluiter, dus we hebben er alle vertrouwen in dat we nog genoeg punten gaan pakken.”
Vierde klasse Lintjo Voor Lintjo waren de druiven aan het einde van de competitie zuur. In de slotwedstrijd werd concurrent Westergo met 21-10 de hal in Oldeberkoop uit geblazen, maar omdat Lintjo in februari een mispeer maakte tegen laagvlieger Lemmer, was het kampioenschap een week eerder al vergeven aan de formatie uit Bolsward. “Als het op de onderlinge wedstrijd was aangekomen, had ik het nog weleens willen zien”, sprak Jacco Wouda, aanvoerder van de Berkopers. “Op zich was het seizoen verder heel aardig, maar het duurde iets te lang voor we de juiste formatie gevonden hadden.” Na het missen van de zaaltitel, wat het absolute doel was voor het vorig seizoen gedegradeerde Lintjo, richten Jacco en zijn teamgenoten hun pijlen nu op het kampioenschap op het veld. “Dat moet gewoon met onze ploeg.”

LDODK D1 op NK

Bij LDODK strijdt niet alleen het eerste team mee op het landelijk hoogste niveau. De D1-aspiranten werden ongeslagen kampioen in hun Hoofdklasse en speelden daardoor afgelopen zaterdag in Dordrecht om de nationale titel. Na drie overwinningen in de poule, ging de finale tegen Nieuwerkerk met 10-6 verloren.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 15 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 17 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 20 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 20 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 21 uur geleden