Babs-en Opsterland.
Babs-en Opsterland. Babs-en Opsterland.

Trouwen in Opsterland: leuke ervaring

Nieuws
Will en Ariadne zijn pas getrouwd Yes, I do! Hij viel als een blok voor haar prachtige ogen en heerlijke lach. Voor haar schitterende rode haren ook. Zij, op haar beurt, vond hem knap, met zijn Engelse uitstraling. En lief en vrolijk bovendien (‘als hij ergens binnenkomt, is het gelijk feest’). De klik was er vanaf het allereerste begin. “We zijn soulmates”, zegt Will. “En nooit uitgepraat. Als we ’s morgens in onze auto’s stappen om te gaan werken, hangen we de hele reis met elkaar aan de telefoon.”
Will Hart (36) en Ariadne Hart-Rollema (31), nét twee maanden getrouwd, lijken het begrip romantiek persoonlijk te hebben uitgevonden. Tijdens het interview kunnen ze hun ogen niet van elkaar afhouden en maken ze steeds elkaars zinnen af. De liefde van het kersverse echtpaar ontvlamde drie jaar geleden. “Het was alsof we elkaar al jaren kenden. Ariadne voelde mij heel goed aan”, herinnert Will zich. “Hij kon zo goed luisteren”, zegt Ariadne. Er was geen ontkomen aan: dit was meant to be.
Na verloop van tijd kwam de wens om te trouwen om de hoek kijken. Will: “Ik wilde trots kunnen zeggen: dit is mijn vrouw.” Will, van oorsprong Engels, vroeg Ariadne hoog in het Londense reuzenrad London Eye om haar hand en ze antwoordde vol overtuiging ‘ja’. Met de kinderen die ze allebei al uit een eerdere relatie hadden - Sanne (12), Thijs (7), Femke (6) en Jurre (4) - vormen ze nu een gezin.

Babs

Ariadne: “Nadat Will me had gevraagd, besloten we dat we op 22 september in Nederland zouden trouwen en onze bruiloft een maand later nog eens zouden ‘overdoen’ in Engeland. Eind juni gingen we in ondertrouw. We moesten bij de gemeente onder meer een kopie van onze legitimatiebewijzen en die van de getuigen overleggen en hebben toen ook de trouwzaal besproken.” Een belangrijk onderdeel van de to-do-list was het kiezen van een babs: een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Die zou het huwelijk voltrekken. Daarmee kwam Maaija de Roos in beeld, een van de acht Opsterlandse trouwambtenaren. “Maaija kwam in haar kennismakingstekst op de gemeentewebsite over als een warm persoon die wel van een grapje houdt”, vertelt Ariadne. “Niet té serieus. Dat past bij ons.” Voor Maaija was het belangrijk om het koppel goed te leren kennen. Maaija: “Ik ben bij ze thuis geweest en we hebben lang gesproken. Daarna heb ik met Ariadne nog regelmatig appcontact gehad. Persoonlijke aandacht en interesse staat bij mij voorop in dit bijzondere werk. Ik wil een stel de rust geven om oprecht ‘ja’ te zeggen en dat moment intens te beleven. Het is hún dag en ik vertel hún verhaal. Deels in het Engels ook in dit geval, voor de moeder van Will en haar partner. Voor Will en Ariadne zijn hun kinderen heel belangrijk. Ik heb ze erbij betrokken door ze een eigen ‘akte’ te laten ondertekenen.”

Aandacht

Die 22e september, in de trouwzaal van het Lycklamahûs in Beetsterzwaag, werd onvergetelijk. Will: “Wat een prachtige locatie. En wat een romantische sfeer. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Een van de aanwezige bodes, Remmelt, ging net een stapje verder dan verwacht. Hij regelde het verkeer en zorgde dat iedereen op de juiste plek parkeerde. Daarnaast besteedde hij extra aandacht aan de kinderen, zodat ze wisten wat ze konden verwachten. Ook zorgde hij voor unieke fotomomenten. Aan het einde van de huwelijksvoltrekking mochten Ariadne en ik vanaf het balkon naar onze gasten zwaaien. Een heel bijzonder gevoel!” Voldoening Ook de huwelijksvoltrekking zelf droeg aan de romantiek bij. Ariadne: “Ik had er zin in en was nieuwsgierig. En het raakte me oprecht wat Maaija allemaal zei. Ze richtte zich ook nog even tot onze getuigen, waaronder mijn broer en zus die me heel dierbaar zijn.” Maaija: “Het geeft zoveel voldoening als ik mensen aan elkaar kan ‘knopen’ die duidelijk van elkaar houden. Op zo’n dag voel ik me een beetje familie. Dat Wills moeder me bedankte en zei dat ze haar zoon en schoondochter in mijn toespraak herkende, raakte me. Voor zulke dingen doe je het.” Na het ja-woord hieven Will en Ariadne bij Ariadnes moeder thuis het glas met familie en vrienden. Op 22 oktober volgde in Engeland een ongedwongen knalfeest voor alle gasten. Will: ‘Op z’n Engels: met een barbecue, pizza’s, een goed glas en een dj. De tafels gingen aan de kant en we hebben tot middernacht gedanst!” Trouwen is een feest, bewijst dit mooie liefdesverhaal. En doe dat vooral op je eigen manier, besluit Maaija. “Blijf dicht bij jezelf. Of je nou op de scooter of fiets komt of een limo of helikopter huurt: doe waar je je goed bij voelt. Op je trouwdag kijk je je hele leven terug.”

Voorgenomen huwelijk

Voordat er getrouwd kan worden, moet het bruidspaar melding maken van een voorgenomen huwelijk. De aangifte moet minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de bruiloft plaatsvinden.

Getuigen

Getuigen bij een huwelijk zijn verplicht. Dat kunnen twee, drie of vier personen zijn. Iedereen van 18 jaar en ouder mag getuige zijn. Zijn er geen eigen getuigen, dan kan een bruidspaar kiezen voor getuigen van de gemeente.

Trouwambtenaren

Een ambtenaar van de burgerlijke stand, in het kort ook wel babs genoemd, voltrekt het huwelijk of registreert het partnerschap. In Opsterland zijn de volgende trouwambtenaren actief: Mardineke Kuiper, Henk Hoekstra, Alita de Haan, Sietha Lolkema, Ella van Halderen, Maaija de Roos, Hendrika Vis-de Ruiter en Ingrid Weening-Meestringa.

Een eigen babs

Het is in Opsterland ook mogelijk het huwelijk te laten voltrekken door een ‘eigen’ babs, bijvoorbeeld een familielid of een vriend. Het bruidspaar moet hiervoor een verzoek indienen bij het Publiekscentrum.

Trouwlocaties

Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Het Lycklamahûs in Beetsterzwaag, naast het gemeentehuis, beschikt over een prachtige sfeervolle trouwzaal. Het college van burgemeester en wethouders heeft nog een aantal locaties aangewezen als structurele trouwlocatie: Bilderberg Landgoed Lauswolt (Beetsterzwaag), St. Hippolytuskerk (Olterterp), Nieuw Allardsoog (Bakkeveen) en De Slotplaats (Bakkeveen). Trouwen op een andere locatie kan ook. Het bruidspaar kan dan op aanvraag een locatie voor één dag als trouwlocatie laten aanwijzen.>>
 

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 16 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31