Babs-en Opsterland.
Babs-en Opsterland. Babs-en Opsterland.

Weetjes over trouwen in Opsterland

Nieuws

Trouwambtenaren

Een ambtenaar van de burgerlijke stand, in het kort ook wel babs genoemd, voltrekt het huwelijk of registreert het partnerschap. In Opsterland zijn de volgende trouwambtenaren actief (foto vlnr): Ella van Halderen, Hendrika Vis-de Ruiter, Alita de Haan, Sietha Lolkema-Hooghiemstra, Mardineke Kuiper, Maaija de Roos, Ingrid Weening-Meestringa en Henk Hoekstra.

Een eigen babs

Het is in Opsterland ook mogelijk het huwelijk te laten voltrekken door een ‘eigen’ babs, bijvoorbeeld een familielid of een vriend. Het bruidspaar moet hiervoor een verzoek indienen bij het Publiekscentrum.

Huwelijksaangifte

Voordat er getrouwd kan worden, moet het bruidspaar melding maken van een voorgenomen huwelijk. De aangifte moet minimaal 14 dagen en maximaal één jaar voor de bruiloft plaatsvinden.

Getuigen

Getuigen bij een huwelijk zijn verplicht. Dat kunnen twee, drie of vier personen zijn. Iedereen van 18 jaar en ouder mag getuige zijn. Zijn er geen eigen getuigen, dan kan een bruidspaar kiezen voor getuigen van de gemeente.

Trouwlocaties

Trouwen in Opsterland kan op verschillende locaties. Het Lycklamahûs in Beetsterzwaag, naast het gemeentehuis, beschikt over een prachtige sfeervolle trouwzaal. Het college van burgemeester en wethouders heeft nog een aantal locaties aangewezen als structurele trouwlocatie: Bilderberg Landgoed Lauswolt (Beetsterzwaag), St. Hippolytuskerk (Olterterp), Nieuw Allardsoog (Bakkeveen) en De Slotplaats (Bakkeveen). Trouwen op een andere locatie kan ook. Het bruidspaar kan dan een locatie voor één dag als trouwlocatie laten aanwijzen.

Trouwen in de buitenlucht en verruimde tijden

Trouwen in de buitenlucht of in de avonduren wordt steeds populairder. In Opsterland is het daarom sinds deze zomer mogelijk om in de openlucht te trouwen, bovendien zijn de trouwtijden verruimd. Was het eerst alleen mogelijk te trouwen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur, die tijden zijn nu losgelaten. Trouwen op locatie in de avonduren of op zaterdag is nu dus op aanvraag mogelijk.

Kosteloos trouwen

In Opsterland is het mogelijk kosteloos te trouwen op maandag- en dinsdagochtend om 9.00 uur. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Tenminste een van de aanstaande echtgenoten moet inwoner van Opsterland zijn. Het huwelijk wordt voltrokken in een spreekkamer, dus niet in het Lycklamahûs. Bovendien is er slechts plaats voor twee getuigen, voor meer gasten is geen ruimte. Deze huwelijksvoltrekking bestaat alleen uit de wettelijk verplichte formaliteiten, er wordt geen toespraak gehouden.
 

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 14 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31