Wagen de Paedwizer Optocht Beetsterzwaag.
Wagen de Paedwizer Optocht Beetsterzwaag. Wagen de Paedwizer Optocht Beetsterzwaag.

De verbinding van het Oranjefeest in Beetsterzwaag

Nieuws
Samen denken over een ontwerp, samen bouwen en samen meedoen aan de optocht. Samen werken aan een prachtige wagen voor de Koningsdagoptocht. Een ‘mienskips’-gedachte die Beetsterzwaag al jaren kent, maar wel onder druk staat. Met man en macht klussen de Sweachsters erop los om duizenden bezoekers tijdens Koningsdag te trakteren op een feestelijke stoet. Waar ze het voor doen? Voor de gezelligheid, de verbinding, het teamgevoel of het behoud van een traditie? Sa! ging langs bij de bouwgroepen van de brandweer, cbs De Paedwizer en de Sweachster Jeugd.

Blusgroep Beetsterzwaag

‘We wolle der schwung oan jaan’
Een wc-pot met remsporen staat klaar voor het hek. In de loods van de Cornelia-Stichting klinkt gehamer. Hier werken de vijftien brandweerlieden van korps Beetsterzwaag aan hun primeur: de eerste deelname aan de Koningsdagoptocht. Waarom? “Foarich jier dienen der mar sa’n bytsje weinen mei. Doe ha ik de ploech foarlein: wolle we de optocht yn stân hâlde?” Jan Wijnstra kreeg ‘ja’ als antwoord. Dus werken de veertien mannen en één vrouw van het blusteam eendrachtig aan hun dramatisch onderwerp. “It is ek in bytsje ludyk. We wolle der wat schwung oan jaan. En sjen dat we de optocht nij libben ynblaze kinne.” Dat blazen gaat bijna letterlijk. Zonder te veel te verklappen mag gezegd worden dat de wagen impact, veel lawaai en een serieuze ondertoon zal hebben. Samen inventieve dingen bedenken, knutselen, opbouwen en weer afbreken, een borreltje na het bouwen. “Merkst dat it team der hechter fan wurdt. Elk hat syn eigen ideeën en dêrút ûntstiet soks. Dat hast fansels ek wol ast deropút moatst foar in útruk, mar dit is dochs oars.”
Elke maandag-, dinsdag- en woensdagavond werken ze aan de wagen, al vijf weken lang. “We moatte no noch de lytse dinkjes ôfwurkje.” Jan pakt een met oneliners volgeschreven enveloppe erbij. Het zijn ideetjes voor teksten op de schaftkeet die straks ook meerijdt in de optocht. “De ien wol dit der oanhingje, de oar dat. It kin allegear, we bin mei elkoar ien.” En ook handig: de spuitgasten beschikken over de meest uiteenlopende beroepsvaardigheden.

Cbs De Paedwizer

Duurzame boodschap
“We hebben een systeem: doorgeven en plakken.” Hard werken is het, grinnikt Gerda Schaap terwijl ze de zoveelste krant op het kippengaas plakt. “De Sa! heeft een plus. Die plakt het best van allemaal.” Het is een gezellige boel op het erf van boer Tjeerdsma aan de Sweachsterwei. En daar gaat het de ouders van de Paedwizer eigenlijk ook om. “Als je ziet hoeveel er vanavond zijn. En alle ouders zijn wel een keer geweest, sommigen komen vaker.” Gerda vormt samen met Nynke Jelsma de Koningsdagcommissie van de school. Voor de kinderen van groep 1 en 2 wordt een imposante wagen gebouwd, tijdens de optocht gaan de kinderen uit de andere klassen samen met ouders te voet.
Dit jaar is gekozen voor het thema ‘onder de grond’. Gerda: “Met de boodschap van duurzaam en ecologisch die past bij LF2018. En we spelen ook in op het thema ‘Culturele Hoofdstraat’ want in en onder de Hoofstraat gebeurt heel veel. Voor het wagenontwerp tekende Frans Bolier. “Us doel is net it resultaat mar dat âlders elkoar kennen leare en in leuke tiid ha.” En wat leuk is: “Elk jier komme der twa fan myn kollega’s fan Philips mei om te helpen by it bouwen.” Met deze mannen en een ploeg vaders werd het geraamte getimmerd, het zijn vooral de moeders die het nu met kranten beplakken. “Ik hoopje dat it droech bliuwt. De wein kin no noch nei binnen mar straks, as de opbou derop sit, net mear.”

Sweachster Jeugd

Skaal ien op it each
Het leukste is de optocht zelf. “We dogge mei omdat wy fine dat de optocht bestean bliuwe moat. Mar we dogge it fansels ek foar it publyk”, zegt Hidde Wijnstra van bouwgroep Sweachster Jeugd. “We ha in protte wille by it bouwen en alles wat deromhinne sit.” Twaalf man telt de vriendengroep met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. “En de namme Sweachster Jeugd hâlde we, dat fyn we wol grappich.” Het is al de twaalfde wagen die ze bouwen. En met succes, want de afgelopen twee jaar wonnen ze met hun creatie de hoofdprijs.
Hun deadline is krap, pas in februari-maart beleggen ze een vergadering. “Dan fersinne we wat we dwaan gean. It ûnderwerp mei de measte stimmen bouwe wy.” Niks geen ingewikkelde ontwerptekeningen, een foto volstaat. “We bouwe skaal ien op it each.” Vanaf 28 maart werken ze twee avonden per week en vaak de hele zaterdag in een loods aan de Achterwei aan een groot huis, een kasteel en een draak, alles met een stripfiguur als inspiratiebron. “We ha earst in frame makke fan pikegaas, dan komt it timmerwurk en it oanklaaien. Der sitte ek bewegende dielen op en der is reek.” Het bouwen is leuk, nog leuker is de act die ze tijdens de optocht uitvoeren. “Wat we dogge, betinke we in minút fan tefoaren. Of soms ek de jûns fan tefoaren as we alles ôfmeitsje en gesellich noch wat drinke.”

Koningsdag in Beetsterzwaag

De Koningsdagoptocht gaat vrijdag 27 april twee keer door het centrum van Beetsterzwaag: ‘s ochtends om 10.00 uur en ‘s avonds om 19.30 uur. Overdag zijn er allerlei activiteiten in het dorp: herauten door het dorp (7.00 uur); Kinderspelen (11.00-15.30 uur); Braderie en vrijmarkt (11.00-15.30 uur); Sweachster terras met swingende bands (11.00-17.30 uur); Priuwerij met livemuziek (13.00-17.30 uur); Feest in De Buorskip met Smûk.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 22 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31