Afbeelding
Buurtbus Opsterland.

Buurtbus in handen vrijwilligers

Nieuws
Een groep van zo’n 25 vrijwilligers zorgt er voortaan voor dat de buurtbus tussen Allardsoog en Tijnje blijft rijden. De Vereniging Buurtbus Opsterland werd vorige week officieel opgericht. De chauffeurs en bestuursleden zitten vol plannen om meer passagiers te trekken.
‘Tiden ha tiden’. In het zaaltje in De Skâns, waar de vereniging officieel wordt opgericht, hangt een grote foto aan de muur van de vroegere tramhalte Gorredijk. Daterend uit een tijd dat de tram dagelijks door tal van Opsterlandse dorpen reed. Anno 2017 zijn er heel wat alternatieve vervoersmogelijkheden, maar met volgens wethouder Wietze Kooistra voor de buurtbus nog steeds een belangrijke rol. “De buurtbus zorgt voor een verfijning van het bestaande netwerk openbaar vervoer. Het helpt bij de leefbaarheid van het platteland, zeker nu het beleid erop is gericht om ouderen ook zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De buurtbus in stand houden is echter een hele opgave.”

Vereniging

Jarenlang zorgden vier chauffeurs in vaste dienst, ondersteund door vier vrijwilligers, ervoor dat de buurtbus volgens de vaste dienstregeling haar rondjes door Opsterland reed. De chauffeurs in vaste dienst hadden een WIW-contract, maar die tijd is voorbij. Drie van hen zijn inmiddels overleden of met pensioen, voor de vierde wordt een passende oplossing gezocht. Voortaan wordt de buurtbus in leven gehouden door de net opgerichte Vereniging Buurtbus Opsterland, met de 23 vrijwillige chauffeurs en de drie bestuursleden als leden. Meer vrijwilligers zijn nog volop welkom. De gemeente Opsterland trekt zich daarmee verder terug uit de vervoersvoorziening. Het moet nu uit ‘de mienskip’ komen. Busvervoerder Arriva zorgt voor de bus die acht passagiers tegelijk kan vervoeren.
De tien chauffeurs die bij de oprichtingsvergadering aanwezig zijn hebben volop ideeën om de buurtbus beter onder de aandacht te brengen. Jaarlijks maken 5.000 tot 6.000 passagiers gebruik van de buslijn, tien jaar geleden waren dat er nog twee keer zoveel. Volgens voorzitter Henk de Vries uit Langezwaag is het niet alleen een kwestie van de huidige vraag, je kunt ook vraag creëren.” De chauffeurs zien dat wel zitten. Er zijn ideeën over het verspreiden van de dienstregeling, het linken van de website aan bijvoorbeeld sites van campings in de omgeving. En waarom niet speciale acties bedenken in samenwerking met restaurants of voor mensen met een rollator. De chauffeurs tonen zich heel flexibel in het stoppen op andere plaatsen dan de bushaltes en ze willen oudere passagiers graag helpen bij het in- en uitstappen. Volgens De Vries weten veel mensen in de regio niet dat ze het hele traject Allardsoog-Tijnje voor twee euro kunnen afleggen. Dat alle afstanden, dus ook enkele honderden meters tussen twee haltes, evenveel kosten, vinden de chauffeurs wel wat scheef. Maar de provincie bepaalt de tarieven.

Voorwaarden

Wanneer de vereniging op basis van behoeftes van passagiers aanleiding ziet om de route aan te passen is daar volgens Arriva best over te praten. Aan alle veranderingen zitten wel een paar voorwaarden. De buurtbus mag niet concurreren met andere buslijnen en mag de gemeentegrens niet passeren. Bovendien blijft de buurtbus rijden volgens een vast dienstrooster. Dat is een belangrijk verschil met bijvoorbeeld de PlusBus, die op bestelling voorrijdt en mensen op de plek van bestemming afzet.

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 11 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31