Jan Sybrandy en Johan Jansma bij de verlaagde brug in het familiebad.
Jan Sybrandy en Johan Jansma bij de verlaagde brug in het familiebad. Foto: Arend Waninge

De Delte: ‘Blij met draagvlak in het dorp’

Nieuws

GORREDIJK Het project ‘De Gordyk oan Set’ bracht zwembad De Delte onlangs een onverwachte meevaller. De ideeën voor een nieuw pierenbad en een familieglijbaan kregen veel steun van de Gordyksters. “It seit wat oer it draachflak yn it doarp.” Maar de ambities reiken verder. Er staat veel meer op stapel.

Buiten enkele regenplasjes zijn de baden van De Delte nog leeg, maar niet lang meer. Het vullen van de baden, een klusje van een week, staat op punt van beginnen. Voordat het zover is, moet er eerst nog speciaal een kraan komen om een aanhangwagen uit het diepe bad te takelen. Resultaat van een paar vandalen die begin maart ook de betonnen trap van de duikplank met graffiti bekladden. “Nergens voor nodig en zonde van het geld”, stelt bestuurslid Jan Sybrandy met ingehouden woede. 

Het vullen van het bad gaat met circa twintig kuub water per uur, er is 1.800 kuub nodig. “Het is gewoon water van het leidingnet. We kunnen niet sneller vullen, anders kan de buurt niet meer douchen.” In totaliteit verbruikt De Delte 3.800 kuub leidingwater per jaar, want het water moet zo nu en dan ook worden aangevuld. Het is een forse kostenpost, bovendien speelt vanwege het gebruik van leidingwater duurzaamheid ook een rol. Vandaar dat De Delte binnenkort onderzoekt of het slaan van een eigen bron ook mogelijk is. “Volgens de deskundigen heeft dat kans van slagen.” Het zou een investering van circa 25.000 euro vergen, maar dat is binnen een paar jaar terug te verdienen.

Lamellenkleed

De Delte investeert ook dit jaar fors. De voorbereidingen voor het plaatsen van zogenaamde lamellenkleden zijn in volle gang. Beide baden krijgen een dubbellaags afdekkleed om de warmte buiten de openingstijden in het water te houden. Dat moet jaarlijks door minder verdamping flink wat gas besparen. Het vergt een investering van 160.000 euro, betaald door de gemeente Opsterland en vanuit de Regio Deal. 

De energiebesparende afdekkleden betekenen ook een aantal andere in het oog springende veranderingen. De al ruim zestig jaar oude startblokken in het diepe bad verhuizen naar de andere kant van het bad, bij de duikplanken. En de brug in het ondiepe bad is vijftien centimeter gezakt. “Dan kunnen we het afdekkleed eroverheen trekken. Er staat dus straks altijd een laagje water op de brug die een opvallende kleur krijgt.”

Stijgend aantal bezoekers

Het is een en al optimisme bij het bestuur en de vrijwilligers van De Delte. De bezetting is rond, maar er is een wens voor meer vrijwilligers om de druk op ieders schouders te verlichten. En de begroting is nagenoeg sluitend. Er is een tekort van 13.500 euro. Sybrandy: “We vragen de gemeente om garant te staan voor dit bedrag.” En het bestuur rekent op een mooie zomer met een groeiend aantal bezoekers. Vorig jaar waren dat er ongeveer 17.500. “We hopen weer door te groeien naar de circa 24.000 bezoekers die we daarvoor hadden. Bovendien is het bad nagenoeg alle avonden in gebruik voor trainingen van zwemmers en waterpoloërs. 

En toen was er recent ook nog de meevaller van het project ‘De Gordyk oan Set’. Twee van de vier winnende projecten vanuit de mienskip hebben betrekking op het zwembad. “Dat lit wol sjen dat der draachflak yn it doarp is”, aldus Johan Jansma, die sinds kort tot het bestuur is toegetreden. “Mar it is te koart dei om dat dit seizoen al te realisearjen. We wolle der fuort yn septimber wol mei oan de slach.” De Delte heeft vanuit het project 100.000 euro te besteden voor de aanleg van een nieuw pierenbad voor de allerkleinste zwemmers en voor een familieglijbaan. Beide nieuwe voorzieningen, die al jaren op het verlanglijstje staan, komen achter de toezichttoren naast het familiebad. 

Jansma tempert de verwachtingen aangaande de glijbaan. Het wordt niet een tientallen meters hoge installatie met allerlei bochten richting het water. “It wurdt in famyljebaan fan miskien trije oant fjouwer meter heech, wêr’t je mei in pear minsken neistinoar fanôf glydzje kinne.” Door de aanleg van de glijbaan en het pierenbad te combineren wil het bestuur het geld zo optimaal mogelijk gebruiken. De allerkleinste zwemmers kunnen dit seizoen nog terecht in het bestaande pierenbad. Dat lag er afgelopen jaar wat verlaten en verwaarloosd bij. Maar vrijwilligers zijn al begonnen het klaar te maken voor gebruik.

Voor volgend jaar staat ook een vernieuwing van de coating in beide baden op het programma en er wordt volop gewerkt aan een duurzame energievoorziening. Dat laatste is onderdeel van het grote plan rond Sportcentrum Kortezwaag. Sybrandy: “Dat gaat ons natuurlijk nooit snel genoeg. Wij willen graag dat de twee geplande warmtepompen al voor volgend seizoen gerealiseerd zijn. Dat hoeft wat ons betreft niet te wachten op de bouw en verbouw van de sporthallen.”

De Delte opent op Koningsdag (27 april).

dedelte.nl

Met dank aan een paar vandalen.

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31