Sylvia van der Sluis meet de bloeddruk van Sybout Posthuma Linthorst, tijdens de kick-off van Bloeizone Wijnjewoude.
Sylvia van der Sluis meet de bloeddruk van Sybout Posthuma Linthorst, tijdens de kick-off van Bloeizone Wijnjewoude. Foto: Gurbe van der Woude

Ook Wijnjewoude wordt Bloeizone

Nieuws

WIJNJEWOUDE Gelukkig en gezond met elkaar oud worden. Dat is het doel van de Bloeizone Wijnjewoude, waarvan zaterdag na jarenlange voorbereiding in het dorpshuis de kick-off was. Nu is het moment om actief naar buiten te treden. “Wy wolle safolle mooglik draachflak kreëarje.”

De dorpsbewoners informeren is nodig, stelt Geert van der Sluis die namens Plaatselijk Belang lid is van de werkgroep Bloeizone. Bij Bloeizone denken mensen volgens hem al snel aan bloemen en planten. Een misvatting, het project draait om een betere levensstijl: meer bewegen, gezonder eten en meer sociale contacten. In buurdorp Bakkeveen draait, op initiatief van huisarts Jon Brouwers, al langere tijd en met succes een Bloeizone. Wijnjewoude wordt zeker geen kopie van Bakkeveen, stelt Van der Sluis. “Wynjewâld is in oar doarp, dat freget om in oare oanpak.” Gezamenlijk optrekken doen de beide dorpen wel. “Wy kinne inoar fersterkje en hâlde dêrom kontakt.” 

Bakkeveen was een voorloper, maar inmiddels telt Friesland al zes Bloeizones. Het idee is gebaseerd op de internationaal bekende blue zones, gemeenschappen waar mensen een hoge leeftijd bereiken. Mensen leven er langer zelfstandig en worden er in een goede gezondheid oud. Bij Bloeizones draait het volgens Van der Sluis niet alleen om fysiek welzijn, maar zeker ook om de mentale staat van de mens. Een pilletje kan de bloeddruk omlaag brengen, maar voelt een mens zich er ook gelukkiger en beter door? “Lichem en geast moatte yn balâns wêze, dat kinst op ferskate wizen stimulearje. “

Levensstijl

Bloeizone Wijnjewoude wil in samenwerking met het verenigingsleven initiatieven ontplooien die tot een gezondere levensstijl, een rijker sociaal leven en meer gemeenschapszin moeten leiden. Zeker het laatste is belangrijk. De mens is een sociaal wezen. Het gevoel ergens thuis te horen, met de juiste mensen om je heen, bevordert het geluksgevoel en de gezondheid. Dat is de reden dat Bloeizone Wijnjewoude streeft naar een breed draagvlak in het dorp. Van der Sluis: “It moat net it projekt wurde fan in pear entûsjastelingen.” 

Eenheid creëren is een uitdaging, want Wijnjewoude is volgens Van der Sluis van oudsher een verdeeld dorp. “Wy ha net de mienskipssin fan bygelyks De Himrik. Gelokkich giet it al better en mei Bloeizone kinne wy de minsken hooplik noch tichter byinoar bringe.” De gemeente Opsterland heeft het project omarmd. De beschikbaar gestelde 25.000 euro wordt onder meer gebruikt om fruit uit te delen bij de jeugdteams van ODV, gratis koffiemomenten en een maandelijkse gratis (gezonde) maaltijd in dorpshuis De Swingel. “Wy dogge it ek om iensumens tsjin te gean en hoopje op in sa gemêlearre mooglik selskip.” 

De VVV organiseert in twee maanden tijd acht wandeltochten waarbij deelnemers een rebus moeten oplossen; voor de juiste oplossing moeten ze alle routes lopen. Er wordt gedacht aan een voedselbos voor de verbouw van groenten voor eigen gebruik en de kerk opent eens per week de deuren voor belangstellenden.

Contact maken

In de huidige individualistisch ingestelde samenleving zijn volgens Van der Sluis contacten tussen mensen belangrijk. In gesprek gaan met de ander kan voor meer begrip zorgen en vooroordelen wegnemen. Wees geïnteresseerd, vindt Van der Sluis. “Ik bin net tsjerklik, mar wol ynteresseare yn ‘e tsjerke. Dat je oars tinke hoecht net te betsjutten dat je hiel ferskillend binne.” 

Bloeizone Wijnjewoude is gericht op de lange termijn. In de ogen van Van der Sluis is Wijnjewoude over pakweg tien jaar een dorp voor jong en oud. “Jong moat der graach wenje wolle en de ynwenners moat hjir âld wurde kinne. Dat betsjut dat de foarsjennings goed wêze moatte. De leefberens moat optimaal wêze. Dat kinst ûnder oare berikke troch sûn te libjen en de sosjale struktuer te ferstevigjen.”

Meer SA!

D
RWF is na nipte zege op Twijzel veilig Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 17 uur geleden
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31