cbs De Opdracht in Ureterp.
cbs De Opdracht in Ureterp.

Gemeenteraad stuurt plan IKC Ureterp terug

Nieuws

BEETSTERZWAAG De Opsterlandse gemeenteraad vindt het te vroeg om te besluiten over een voorbereidingskrediet voor uitbreiding van cbs De Opdracht in Ureterp. Reden: mfc De Wier zegt niet gekend te zijn in dit plan, terwijl het voor hen wel grote consequenties kan hebben.

Het komt niet vaak voor dat de gemeenteraad een collegevoorstel niet geschikt vindt om over te besluiten. De gang van zaken viel maandagavond bij wethouder Libbe de Vries dan ook zicht- en hoorbaar niet in goede aarde. “Dit betsjut allinnich mar fertraging en it duorret al sa lang. Der wurdt mei dit foarstel noch neat besluten. Wy freegje allinnich jild om fierder ûndersyk te dwaan.” Bovendien, uitstel van van het besluit verandert volgens de wethouder niets aan de hoogte van het gevraagde krediet. 

Waar gaat het om? In Ureterp zijn obs De Twirre en cbs De Opdracht gefuseerd, er is nog wel uitbreiding van het schoolgebouw nodig. Bovendien wil De Opdracht graag een Integraal Kindcentrum (IKC) worden, dus inclusief kinderopvang. Om deze plannen verder uit te werken vraagt het college een voorbereidingskrediet van ruim 150.000 euro. 

Tot verbazing van veel raadsleden (en het college) vertelde voorzitter Mei Hwa Koe dat het bestuur van mfc De Wier overvallen is door het voorstel. Als het IKC doorgaat, vertrekt de kinderopvang van Kinderwoud uit De Wier. “Dat betekent jaarlijks een inkomstenverlies van 39.000 euro.” 

Het steekt het bestuur vooral dat er regelmatig met de gemeente over de toekomst van De Wier is gesproken. “Keer op keer hebben we nadrukkelijk gevraagd naar een mogelijk vertrek van de kinderopvang. Steeds is gezegd dat dit niet aan de orde is. En nu lezen we in het raadsvoorstel dat het wel actueel is.” De Vries gaf aan niet anders te weten dan dat de plannen wel met De Wier zijn besproken. 

Het welles-nietes zorgde direct voor twijfel bij meerdere raadsleden. De wethouder beloofde nog voor de besluitvormende vergadering van 13 november in gesprek te gaan met De Wier, maar dat was voor een meerderheid in de raad niet voldoende. Op- sterlands Belang diende na een schorsing een ordevoorstel in om het voorstel verder niet te behandelen. “Wij willen een integrale afweging kunnen maken en dat kan niet zonder dat we de gevolgen voor De Wier kennen”, aldus Anneke Oosterwoud. Ze kreeg de steun van de meerderheid van de raad; ChristenUnie, PvdA en FNP vonden dat de raad wel een besluit kan nemen.

 De voorzitter van De Wier vroeg zich ook af waarom de gemeente bij realisatie van de kinderopvang in De Opdracht het leegstandsrisico voor haar rekening neemt en dat bij De Wier niet het geval is. Wethouder De Vries: “It finen fan in nije hierder is de taak fan De Wier sels, mar fansels helpt de gemeente dêrby.” Of de kinderopvang van Kinderwoud van De Wier naar de samenwerkende scholen verhuist, is ook helemaal niet zeker. “Miskien wurdt it wol fierstente djoer.” Het gevraagde voorbereidingskrediet is volgens het college juist bedoeld om dit soort zaken te onderzoeken. Hoeveel vertraging het proces rond het IKC nu oploopt is nog niet duidelijk.

Meer SA!

Afbeelding
Startschot voor bouw De Verbinding in Ureterp Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
NK-brons voor inlineskater Jasmin Sport 5 uur geleden
Tijnje viert de titel in 5B en de promotie naar de vierde klasse.
Tijnje pakt in ultieme slotfase de titel Sport gisteren
Afbeelding
Nipte zege Gorredijk op Read Swart Sport 12 mei, 16:18
De ABBA tributeband A*Fever sloot Oerrock 2024 af met een spetterend optreden
'Wereldprimeur' en records Oerrock Algemeen 12 mei, 15:51
Dochter Esther, Geert en Marja Zigterman, kleindochter Lianne.
Geert roemt de zorg van zijn Marja Nieuws 12 mei, 12:12
Moeder Corrie de Jager met dochter Willy.
Leven van mem Corrie staat in teken van 'zorgen voor' Nieuws 12 mei, 10:46
Burgemeester Andries Bouwman krijgt uitleg over het gemaal van vrijwilliger Roel Lageveen.
'Oude dame' van Nij Beets kan weer jaren vooruit Nieuws 12 mei, 10:42