De locaties van veertien melkveehouders die samen groen gas willen produceren. De exacte loop van het verbindende gasnetwerk is nog niet bekend.
De locaties van veertien melkveehouders die samen groen gas willen produceren. De exacte loop van het verbindende gasnetwerk is nog niet bekend.

Agrigas haalt plan weer uit koelkast

Nieuws

NIJ BEETS Een groep boeren in Nij Beets en omgeving bekijkt onder de naam Agrigas Opsterland alle mogelijkheden voor de productie van groen gas. De deelnemers beschikken al over een vergunning voor mono-mestvergisters op de eigen erven. 

Het kan met de plannen van de boeren nog alle kanten op. Het oorspronkelijke plan bestaat uit productie van groen gas via mono-mestvergisting op de eigen bedrijven. Om vervolgens het biogas via een stelsel van gasleidingen te transporteren naar een centrale hub. Daar wordt het biogas opgewaardeerd tot groen gas dat direct op het gasnet kan worden geleverd. Dat plan ging september vorig jaar in de koelkast nadat een korting van circa twintig procent op benodigde SDE++-subsidie werd aangekondigd. Daarmee zag het financiële plaatje er ineens een heel stuk minder aantrekkelijk uit. De subsidie werd dan ook niet aangevraagd.  

Het oorspronkelijke plan is nog steeds in beeld, maar Agrigas Opsterland studeert inmiddels ook op haalbare alternatieven. “Wy sjogge wat it bêst op de bedriuwen past”, aldus Sytze Zwaagstra, woordvoerder van Agrigas. Misschien is het voor sommige bedrijven aantrekkelijker het op eigen bedrijf geproduceerde biogas om te zetten in elektriciteit. Of kan het beter zijn om een paar kleinere opwerkingsinstallaties te bouwen waar biogas van meerdere bedrijven bewerkt wordt. “Dat hat gefolgen foar de gasleidingen, mar der binne ek al mooglikheden om it gas mei frachtweinen te ferfieren. Wy bringe no alles yn kaart.”

Bezwaar afgewezen

De individuele boeren uit het project kregen vorig jaar al een vergunning voor de mono-mestvergister op hun eigen bedrijf. Twee van hen tekenden bezwaar aan tegen het feit dat ze hiervoor een vergunning moesten aanvragen. In hun ogen vallen de installaties onder de term ‘silo’, en opslagsilo’s zijn vrijgesteld van vergunningen. De bezwarencommissie Opsterland oordeelt echter dat een mestvergistingsinstallatie niet kan worden opgevat als opslagsilo. Er wordt volgens de commissie duurzame energie geproduceerd door een via een besturingsinstallatie aangestuurd biochemisch proces. De bezwarencommissie is dan ook van oordeel dat er een vergunning nodig is. 

Leges

De bezwaarmakende boeren vinden het bovendien onterecht dat zij leges voor deze vergunning moeten betalen. Zwaagstra: “De gemeente wol it stimulearje en wy binne no op foarhân al tûzenen euro’s kwyt oan in fergunning.” Het college studeert op verzoek van de gemeenteraad nog op stimuleringsmogelijkheden door lagere of geen leges voor projecten met opwekking en opslag van duurzame energie. Tot die tijd is de bestaande legesverordening van kracht. De bezwarencommissie vindt zichzelf niet bevoegd om over de toepassing van de legesverordening te oordelen. Daarvoor loopt een bezwaarprocedure van de boeren bij de heffingsambtenaar. Volgens Zwaagstra is het wrange dat de boeren al in een vroeg stadium een vergunning moeten aanvragen, omdat een vergunning een voorwaarde is om SDE-subsidie aan te kunnen vragen. “Mar dan is it hielendal noch net wis dat wy dy subsyd- zje ek krije en oft de ynstallaasje der wol of net komt.” De dertien deelnemers hebben nu ieder al 5.800 euro aan leges moeten betalen.

Klein Groningen

De raadsfracties van D66 en GroenLinks hebben inmiddels ook antwoord gekregen op hun vragen over de mogelijke mestvergisting in Klein Groningen bij Wijnjewoude. Het college van B en W stelt dat al sinds 2018 duidelijk is dat op de locatie van de voormalige waterzuivering aan de Tolleane mestvergisting mogelijk is. De wijziging van het bestemmingsplan in 2019 maakt het mogelijk op die locatie duurzame energie op te wekken en op te slaan. Volgens het college is dat ook op verschillende momenten met de gemeenteraad en de inwoners van Wijnjewoude gedeeld, inclusief de mestvergistingsplannen van Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) op die locatie.

Het college geeft ook aan nog steeds van mening te zijn dat groen gas uit mestvergisting onderdeel is van de Warmtevisie waarin wordt gekeken naar duurzame vormen van energieproductie. Opsterland is hiervoor wel afhankelijk van individuele of collectieve initiatieven.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 12 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 14 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 17 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 17 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 17 uur geleden