Burgemeester Andries Bouwman (midden) sprak met inwoners van Siegerswoude.
Burgemeester Andries Bouwman (midden) sprak met inwoners van Siegerswoude. Foto: Remco Hofman

Inwoners Siegerswoude: ‘Wy binne de entree fan Opsterlân’

Nieuws

SIEGERSWOUDE Andries Bouwman is sinds september vorig jaar burgemeester van Opsterland. Hij is kortgeleden begonnen aan een serie bezoeken aan de dorpen in zijn gemeente. Na Jonkerslân en Wijnjewoude was vrijdag Siegerswoude aan de beurt. “Wy binne net it fuottenein fan de gemeente, mar de entree fan Opsterlân.”

De burgemeester nam vrijdagmiddag ruim de tijd voor een kennismaking met Siegerswoude. Hij wilde graag een beeld krijgen van wat er zich in het dorp afspeelt. Leden van Plaatselijk Belang Siegerswoude namen hem mee naar de boerderij van de familie Atsma, waar het gezelschap kon zien hoe de familie zelf allerlei zuivelproducten maakt. Penningmeester Pieter van der Schaaf (62) begeleidde de burgemeester: “Se ha der in molketaap en meitsje sels sûkelademolke, yochert en ek iiskofje. De jeugd wit harren ek al te finen at se ûnderweis op de fyts nei skoalle binne.” 

Daarna vertrok de groep naar de andere kant van het uitgestrekte dorp voor een bezoek aan Arob Antennebouw, een klein bedrijf maar met internationale allure. Schotelantennes worden geïnstalleerd op caravans en kampeerauto’s van klanten die van heinde en ver komen. Pieter: “Net allinnich op caravans, mar sels op boaten yn Súd-Frankryk. Se ha oaral klanten sitten.” Vervolgens ontmoet burgemeester Bouwman een groot aantal inwoners in dorpshuis Uthôf. Koffie, thee en cake staan al klaar. Negentien Sigerwâldsters schuiven een stoel bij en vormen al snel een mooie cirkel voor een levendig kringgesprek. Grietje Terwisscha van Scheltinga (68) is voorzitster van Plaatselijk Belang en heet de burgemeester van harte welkom in het dorp; ze is blij met de grote belangstelling. In het veel grotere Wijnjewoude kwamen slechts twee belangstellenden opdagen.

Kringgesprek

Als iedereen zit, ontstaat op een spontane manier een gesprek met burgemeester Bouwman. In Siegerswoude maakt men zich vooral zorgen over het gebrek aan woningen voor jongeren en jonge gezinnen. De bouwkavels die nu gepland zijn, zijn behoorlijk groot en daarom te duur voor starters. Kunnen die niet kleiner gemaakt worden, zodat er ook meer huizen gebouwd kunnen worden? De burgemeester geeft aan dat hij deze vraag doorspeelt naar degenen binnen de gemeente die hierover gaan, maar hij voegt er wel het volgende aan toe: “We willen er wel voor zorgen dat grotere huizen, bijvoorbeeld boerderijen, gemakkelijker gesplitst kunnen worden. We gaan ook kijken hoe we de procedures kunnen inkorten bij het veranderen van de bestemming van een pand.” Andere aanwezigen haken hierop in en beschrijven wat er speelt in Siegerswoude: “De bern ferhúzje nei buerdoarpen, mar se hienen hjir graach bliuwe wollen. Wy wolle yn it doarp graach mear jeugd ha. Hjir binne ek gjin skoallen mear en alle aktiviteiten en sport geane nei de buerdoarpen.”

Kortere lijntjes

Het klinkt alsof er weinig te doen is in Siegerswoude, maar in feite bruist het dorp met maar liefst 23 verenigingen bij slechts achthonderd inwoners. Er is zelfs net weer een zangkoor opgericht. Alleen wordt er nog naar een dirigent gezocht. “At jimme ien witte, hear ik it graach.” Grietje Terwisscha van Scheltinga geeft aan dat een paar jaar geleden de afstand naar het gemeentehuis in Beetsterzwaag groot was, maar de laatste tijd is die afstand verkleind. “Wy hienen it idee dat wy it fuottenein fan de gemeente wienen, mar wy sjogge ússels as de entree fan Opsterlân. It is no better wurden. Wy ha no koartere lijntsjes.” Burgemeester Bouwman besluit het gesprek en zijn bezoek aan Siegerswoude met de woorden: “Jullie weten mij te vinden op het gemeentehuis, de volgende keer komen jullie bij mij op de koffie.”

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 15 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 17 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 20 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 20 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 20 uur geleden