Halte Leppedyk.
Halte Leppedyk. Halte Leppedyk. Siepie en Franke Kooyker.

Het rustpunt aan de Leppedijk

Ondernemen
Halte Leppedijk is een van de vele kleinschalige toeristische voorzieningen die links en rechts zijn ontstaan. Het initiatief van Siepie en Franke Kooijker is een blijvertje. Door een gunstige ligging en aansluiting bij meerdere initiatieven trekken ze jaarlijks duizenden bezoekers. Ze voorzien duidelijk in een behoefte.
Vijf jaar geleden ging Halte Leppedijk open. In het eerste jaar kwamen er 1.200 gasten, vorig jaar waren dat er al 3.600 en dit jaar staat de teller al op bijna 600 bezoekers. Veel wandelaars en fietsers, maar er stopt ook regelmatig een auto met bezoekers voor een kop koffie, thee of een kleine lunch. “We sitte net oan in trochgeande autowei, dus dizze minsken komme echt nei ús ta foar in bakje”, vertelt Siepie.
De Halte is met de grote tuin, vijver, prieeltjes en terras inmiddels een bekende pleisterplaats. “Minsken witte dat we alle dagen iepen binne, inkele minsken komme sels wol in pear kear yn de wike. Sy rinne of fytse in fêste route.” Siepie serveert eigengemaakt gebak, zoals het Beetster Turfke, een cake met een eigen ‘geheim’ recept. “Mar ek in cake dy’t de skiednis fan dit gebiet fertelt. Brune koeke mei in wyt laachje. It brún stiet foar de turf en it wyt foar it sâlt dat yn de turf dy’t hjir wûn is weromfûn is.”
Veel wandelaars en fietsers die in Nij Beets stoppen, leggen grotere afstanden af en kiezen De Halte bewust als tussenstop. “We sitte oan it Groot-Frieslandpad en wy binne in ´Pypskoft´, de Fryske ferzje fan rustpunten.” Ook is De Halte aangesloten bij de Stichting Vrienden op de Fiets, een non-profitnetwerk met honderden overnachtingsadressen voor sportievelingen die meerdaagse tochten maken. De Kooijkers hebben hiervoor twee slaapkamers ingericht. Douchen doen de gasten in de privé-badkamer van Franke en Siepie. “It is dan krekt of binne dizze gasten by ús útfanhûs.” Naast de fietsers zelf komen ook de fietsen op kracht aan de Leppedyk, een oplaadpunt is aanwezig.
Gastvrouw Siepie steekt veel tijd in haar initiatief. “Ik bin der eins altiten en sykje graach kontakt mei de gasten. Wy ha somtiden hiele petearen. Ik mei graach in lústerjend ear biede, dat is ek ien fan de redenen om mei De Halte te starten.” Ook al is zij het gezicht, Siepie weet dat ze niet zonder de steun van Franke kan. “Jo moatte der wol beide efter stean, oars is it net te dwaan.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 18 mei, 16:54
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31