Afbeelding

Korfballers gaan de zaal in

Sport

Oerterp/VKC – 1e klasse B
Jisse van der Schaaf is meer dan tevreden over het seizoen van Oerterp/VKC tot nu toe. “Op het veld zijn we promovendus in de eerste klasse en daar hebben we na zeven duels al acht punten. Dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht.” Oerterp/VKC staat nu vierde in een poule van acht. En dat terwijl er toch wel het nodige veranderde rond het team. Er waren spelerswisselingen en een nieuwe trainer: Rob Verra. Zijn voorganger liet de ploeg al aanvallender spelen dan het team gewend was, Verra schroefde dat inmiddels nog verder op. “De coach wil dat we heel direct korfballen. Sneller spelen, veel beweeglijkheid en schieten als het kan. Dat levert niet alleen punten op, maar ook zeker spelvreugde. Het is heel leuk om zo te korfballen”, aldus aanvoerder Van der Schaaf.

De korfbalclubs in het verspreidingsgebied van Sa! beginnen komend weekeinde aan de zaalcompetitie. Een mooi moment om terug te blikken op de eerste helft van het veldseizoen en de verwachtingen en ambities te peilen voor de strijd in de sporthallen.

In de zaal is Oerterp ook eersteklasser. Van der Schaaf denkt dat de poule wel wat zwaarder is dan op het veld. “Met Hoogkerk, vorig jaar gedegradeerd uit de overgangsklasse, De Parabool, ROG en ook CSL uit Britsum zitten er een aantal lastige tegenstanders bij. We hebben er veel zin in.”

Valkuil kan de smalle selectie zijn, ondanks de samenwerking die Oerterp en VKC (Siegerswoude) dit seizoen aangingen. “Het voordeel daarvan merken we vooral bij de jeugd. Door de samenwerking slagen we er veel beter in om jeugdteams rond te krijgen en die lekker te laten korfballen. Dat is belangrijk voor de toekomst.” Een werkgroep gaat de samenwerking tussen de buurclubs tot nu toe evalueren. Van der Schaaf verwacht een positief eindoordeel. “Voor zover ik het kan inschatten bevalt het van beide kanten.”

Wordt Kwiek – 2e klasse A
Wordt Kwiek draaide een degelijke eerste seizoenshelft op het veld, staat één punt van de koploper en hoopt ook in de zaalcompetitie goed mee te doen. “De indeling is vergelijkbaar, maar wij hebben absoluut geen kampioensaspiraties”, vertelt coach Schelte Meinsma. “We hebben ook helemaal niet de selectie voor de eerste klasse, dus dit is mooi genoeg. Al willen we wel bovenin meedraaien.”

De Jubbegasters hebben een ervaren ploeg, maar ook nog altijd een smalle basis. Het eerste WK-team start het zaalseizoen met vijf heren en vier dames, met wekelijks wissels vanuit de junioren aan de kant. “Als we compleet zijn, hebben we een heel goede ploeg. Met de routine, tactische bagage en schutterskwaliteiten kunnen we voor elke tegenstander heel vervelend zijn om tegen te spelen. Iedereen kan van ons verliezen, daar ben ik van overtuigd. Ook de ploegen die kampioen willen worden, zoals Wêz Handich en misschien Quick ’21. Maar krijgen we te maken met blessures of schorsingen, dan hebben we een probleem. Ach, we gaan met z’n allen gewoon weer lekker genieten van het spelletje en dan zien we het wel.”

UDIROS – 2e klasse B
Het veldseizoen verliep voor UDIROS tot nu toe behoorlijk desastreus. De promovendus uit Nieuwehorne kon in de eerste klasse geen potten breken en staat puntloos onderaan. Aanvoerder Jelmer de Gries denkt te weten waar dat door komt. “Het is een aantal zaken bij elkaar opgeteld. We hebben een zware poule, al hoort dat erbij in de eerste klasse. Verder zijn we met Sjoerd Tel, die is overgestapt naar SCO, een sterke kracht kwijtgeraakt. Daardoor missen we echt een puntspeler met scorend vermogen. Als gevolg daarvan zijn de vakken gewisseld. Dat is ook nog zoeken.” Zo speelde De Gries de laatste jaren samen met Jeroen Schapelhouman. Die combinatie is nu uit elkaar gehaald omdat het andere vak – zonder Tel – daardoor evenwicht ontbeerde.

Toch heeft De Gries goede hoop dat UDIROS in de zaal, waar de ploeg tweedeklasser is, beter voor de dag zal komen. “Ik heb wel het gevoel dat we de teleurstellingen van het veld achter ons hebben gelaten bij de voorbereiding op de zaalcompetitie. Er is weer ontspanning en plezier. Ik vind dat we dan ook zeker bovenin mee moeten doen, net als vorig seizoen.”

Lintjo – 3e klasse B
Lintjo mag het dit jaar zowel op het veld als in de zaal een stapje hoger proberen. Dat was wel even schakelen, merkte trainer René Zuil. “Er zit een groot verschil tussen de vierde en de derde klasse. Op dit niveau tref je ook degradanten uit de tweede klasse, terwijl je in de vierde klasse soms tegen ploegen speelt van wie het allemaal niet meer zo hoeft, maar die nog wel in de standaardklassen willen spelen. Je moet er echt meer voor doen en zuiniger zijn met je kansen.” Op het veld leverden de eerste vier duels geen punten op, een mengelmoes van af en toe wat pech, af en toe domme eigen fouten en toch ook een serie blessures. “We hebben geen enkele wedstrijd met dezelfde acht mensen kunnen spelen en ook nooit een keer met mijn beoogde eerste acht.” De laatste drie wedstrijden werden echter wel gewonnen, waardoor Lintjo keurig middenmoter is. Voor het zaalseizoen zetten de Oldeberkopers zeker niet hoger in. “Westergo en De Granaet gaan voor de titel, denk ik. Alle andere teams zitten dicht bij elkaar. Handhaving, dat moet voor ons kunnen. De rest is mooi meegenomen.” Zuil ziet toekomst voor Lintjo in de derde klasse, en op langere termijn misschien nog wel eens wat hoger. “We hebben in de zomer verjongd, vooral aan de kant van de dames. De junioren die zijn overgekomen, passen zich prima aan. Daar kun je als club mee vooruit.”

LDODK/AH Gorredijk – Korfbal League
In verband met het WK korfbal dat nu wordt gespeeld in België, gaat de Korfbal League, met LDODK/AH Gorredijk, pas in het laatste weekend van november van start. Over enkele weken meer aandacht voor LDODK in Sa!.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 13 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 15 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 18 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 18 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 19 uur geleden