Trainer Hans de Jong
is met Read Swart aan een uitstekende serie bezig.
Trainer Hans de Jong is met Read Swart aan een uitstekende serie bezig. Marije Geertsma

Knypsters gaan voor mooi slotstuk seizoen

Sport

DE KNIPE Read Swart is aan een uitstekende reeks bezig. De ploeg van trainer Hans de Jong is al acht duels op rij ongeslagen. En dat na een eerste seizoenshelft waarin het voor de Knypsters als gevolg van blessures niet van een leien dakje ging. “De jonges fetsjinje in komplimint.”

Van de laatste acht duels wist Read Swart er vijf te winnen. Drie ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. Voor de laatste nederlaag moeten we terug naar eind november vorig jaar, toen was Oosterlittens Read Swart met 3-0 de baas. De ommekeer werd ingezet in Gorredijk, waar de Knypsters in de laatste wedstrijd voor de winterstop de koploper knap op een 1-1 gelijkspel hielden.

In dat duel zat het eindelijk eens een beetje mee, aldus trainer Hans de Jong. Bij zijn spelers ging het besef leven dat Read Swart best een ‘aardige ploech’ had. De start van 2024 was ook goed en met dank aan het hernieuwde zelfvertrouwen werd een mooie serie neergezet. Onder meer het sterke Drachten en Oerterp gingen ten onder aan de Knypster dadendrang.

Vaste formatie

Afgelopen weekend werd Renado in Sint Nicolaasga met 3-0 verslagen. Die zege is volgens de trainer typerend voor het Read Swart van voor en na de winterstop. “Thús ferlearen wy noch mei 3-0 fan Renado.” Het grote verschil? De blessures behoren tot de verleden tijd. Read Swart treedt al weken in dezelfde formatie aan. “Dat skeelt, wy rekken op inoar ynspile.”

En niet onbelangrijk, de ballen die in de eerste competitiehelft net naast of over het doel verdwenen, gaan er nu wel in. Read Swart kwam dit seizoen viermaal niet tot scoren, maar het overkwam de ploeg van De Jong in de laatste acht wedstrijden geen enkele maal. Dankzij de goede reeks is er nog kans op periodewinst, maar daarvoor is Read Swart wel afhankelijk van misstappen van Gorredijk.

‘Sels prestearje’

Gorredijk heeft in de strijd om de tweede periode nog twee inhaalduels te gaan. De Jong gelooft niet dat de Gordyksters in beide duels in de fout gaan. Met periodewinst is Read Swart volgens de trainer ook niet bezig. “Mar as wy de kâns krije geane we derfoar.”

Read Swart staat met 26 punten op de zesde plaats en lijkt veilig. Toch kijkt De Jong nog naar onderen. De krachtsverschillen in de derde klasse A zijn volgens de trainer klein. “Wy moatte 34, 35 punten hawwe om feilich te wêzen.” De Jong is niet bang dat zijn elftal nog in degradatiegevaar komt, mar: “Wy moatte sels prestearjen bliuwe, dan kin ús neat barre.”

Onderschatting

Blijven presteren, dat is volgens Hans de Jong de uitdaging voor de laatste negen duels van het seizoen. Op papier heeft Read Swart, dat op Akkrum na alleen nog tegen lager geklasseerde tegenstanders speelt, geen moeilijk restprogramma, maar daarin schuilt misschien juist het gevaar. Het gevaar van onderschatting ligt op de loer. “Dan kin it sa de ferkearde kant útgean.”

De ervaren trainer weet waarover hij praat. Prestaties komen niet uit de lucht vallen, zijn elftal moet iedere week weer hard werken om resultaten te boeken. Het is de kunst om de mooie serie een goed vervolg te geven, te beginnen zondag thuis tegen Oldemarkt. De Jong heeft er vertrouwen in. “Sa as de jonges de lêste wiken spylje, sit ik mei plezier op de bank.”

Meer SA!

RWF viert de handhaving in de derde klasse na de zege op Twijzel.
RWF na nipte overwinning op Twijzel veilig Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Turfroute vijftig jaar geleden gered Nieuws 18 mei, 07:41
Trainer Guido Pen: “Hoe het seizoen ook eindigt, het is een leerzaam jaar geweest voor de spelers.”
'We kunnen niet op een gelijkspel gokken' Sport 17 mei, 16:00
Afbeelding
Zaterdag: activiteiten rond opening Turfroute Nieuws 17 mei, 13:46
Afbeelding
Pinkstertip: Pinksterfeest316 in Wijnjewoude Cultuur 17 mei, 12:30
Afbeelding
In het zonnetje! Column 17 mei, 12:23
Afbeelding
Five Pack strijdend ten onder in kampioenswedstrijd Sport 17 mei, 11:37
Afbeelding
Uittip: theatervoorstelling 'Zolang de vogels vliegen' Cultuur 17 mei, 11:31