Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.
Het kampioenselftal van Oerterp dat in 1976 naar de derde klasse van de KNVB promoveerde.

Voetbal: Zwart-wit Presto werd blauw-wit Oerterp

Sport

URETERP Als sinds 1925 wordt er in Ureterp in verenigingsverband gevoetbald. Presto was de eerste club waarmee de Oerterpers op het voetbalveld stonden. Op 20 juni 1949, nu 75 jaar geleden, bundelden de voetballers van Presto, de korfballers van T.O.S. en gymnasten van D.O.S.S. de krachten en werd sportvereniging Oerterp geboren. Een samenwerking die tot 2003 zou duren.

De ‘fusie’ in 1949 was nodig. Presto had het zwaar in de naoorlogse jaren. De bodem van de clubkas was in zicht en het ledental laag. Omdat ook korfbal en gymnastiek een weinig florerend bestaan leidden, werden de handen ineen geslagen. In een poging om sport in het dorp overeind te houden. Onder voorzitterschap van Hendrik Mulder ging in 1949, bij het ingaan van de zomer, de omnivereniging SV Oerterp van start.

Presto, de voorganger van SV Oerterp, kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw uit in de Friesche Voetbal Bond (FVB). De voetballers betaalden een bedrag van honderd gulden (45 euro) om op een weiland van een plaatselijke boer te mogen voetballen. In de beste jaren telde Presto hooguit 25 leden. Die betaalden een dubbeltje per week contributie. 

Tegenwoordig een luttel bedrag, maar destijds een flinke bijdrage. Toen Presto in SV Oerterp overging, veranderde de clubkleur van zwart-wit in het huidige blauw-wit. Vroeger ging alles anders, herinnert oud-speler Appie Mulder (80) zich. Als Oerterp thuis speelde, ging het publiek soms in de pauze mee de kleedkamer in. “No ja, klaaikeamer, it wie in hokje. At it min waar wie, stie it hielendal fol. De trainer koe net iens syn ferhaal dwaan. Dat it sa gong, kinst dy no net mear foarstelle.”

Acht keer kampioen 

Oerterp wist in 75 jaar tijd acht keer kampioen te worden. In 1976 promoveerde Oerterp naar de derde klasse KNVB. Het avontuur duurde twee seizoenen. Na jaren in de vierde klasse te hebben gespeeld, stootten de blauw-witten in 1997 door naar de tweede klasse. Vanaf 2000 speelde Oerterp veelal in de derde klasse, uitgezonderd de periode 2017-2022, in die jaren kwam de vereniging uit op tweedeklasniveau.

Oerterp voetbalde lange tijd op een veld aan de Skoalleane. In 1979 werd hier met behulp van de leden een nieuw complex gerealiseerd, sportpark De Hege Kamp. In 2011 verhuisden de voetballers naar de huidige accommodatie De Griene Greide aan de oostkant van het dorp. Hier kregen naast de voetballers ook de Ureterper korfballers en tennissers een nieuw onderkomen.
Aan de samenwerking tussen de Ureterper sportverenigingen - in de jaren zeventig sloot ook de nieuwe tennisclub nog aan - kwam in 2003 een einde. Als gevolg van verschillende belangen en inzichten werd de omnivereniging opgeheven.

In februari 2003 gingen de voetballers verder onder de naam voetbalvereniging Oerterp. Nu komt Oerterp uit in de derde klasse B van het zondagvoetbal. Het jonge elftal van trainer Freerk Brouwer maakt nog een kleine kans op een periodetitel, maar heeft de kans op een periodesucces niet in eigen hand.

Meer SA!

Afbeelding
FNP staat alleen in eigen Opsterlandse Lelylijn-reactie Nieuws 13 uur geleden
Christiaan Schipper
Rente Column 15 uur geleden
Afbeelding
Sociale Inlopen maken kans op Appeltje van Oranje Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Langs ateliers tijdens Kunstroute Opsterland Cultuur 18 uur geleden
Marian Klein Ikkink.
Marian Klein Ikkink: 'Zien is de kunst van het kijken' Cultuur 18 uur geleden
Hans de Jong blijft trainer van Read Swart.
Read Swart gaat richting eeuwfeest Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Met Sa!-korting naar Dominic Seldis Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Wie wil er vertellen over autohobby? Nieuws 19 uur geleden