Cultuur

The Soul of Spanish Harlem in Gorredijk

Potlood Arend Waninge Map Gaswinning

Weinig plekken zijn muzikaal gezien zo zinderend en vruchtbaar geweest als de wijk Spanish Harlem in New York. De mix van Puertoricanen, Afro Amerikanen en andere bevolkingsgroepen zorgde voor een weergaloos aanbod aan nieuwe muziek. Zaterdag 28 januari (20.30 uur) brengt Lucas van Merwijk samen met Shirma Rouse, Gianna Tam en Lilian Viera deze Latin show naar Gorredijk.

Centraal in de show staat de enorme verscheidenheid aan kokende salsa, soul, latin jazz, gospel, mambo, boogaloo en hip hop afkomstig uit ‘El Barrio’, zoals de kleurrijke achterstandswijk ook wel genoemd werd. Dit en meer is onder andere terug te horen in een aantal songs waarin de wijk Spanish Harlem is vereeuwigd: zoals Ben E. King’s compositie “Spanish Harlem” (1961) en Louie Ramirez’s compositie “Lucy’s Spanish Harlem” (1967). Ook vele andere wereldhits zoals ‘Oye Como Va’ van Carlos Santana, gecomponeerd door Tito Puente, zijn in feite afkomstig uit Spanish Harlem.

The Soul of Spanish Harlem is een theaterconcert van drummer Lucas van Merwijk en zijn superswingende band samen met Shirma Rouse (The Voice), Gianna Tam (Drums United) en Lilian Vieira (Zuco 103). Samen bundelen ze hun krachten en Latin roots in een programma dat honderd jaar muzikale cultuur en historie van Spanish Harlem belicht. Die historie loopt van 1917 tot 2017 met een accent op de explosie van Latin Soul en Boogaloo in de jaren zestig, gevolgd door salsa boom in de jaren zeventig. Spanish Harlem ontstond in 1917 als gevolg van de migrantenstroom uit Puerto Rico naar New York. Een eeuw lang was muziek van levensbelang voor de inwoners en veroverde vanuit New York de hele wereld.

De tournee van The Soul of Spanish Harlem valt samen met een huidige heropleving en vernieuwde interesse voor de Boogaloo en Latin Soul explosie in de jaren zestig in New York. Zo zijn er zeer recent een nieuw Broadway show en film over deze stroming uitgebracht met de gelijknamige titel ‘I Like It Like That’. Veel van de hits van Boogaloo-sterren als Joe Bataan en Pete Rodriguez die in deze productie aan bod komen, zullen ook in The Soul of Spanish Harlem te horen zijn.

Entree 25 euro. Reserveren via 0513-468600 of www.skans.nl