Nieuws

Twee extra lantaarnpalen P.W. Janssenweg

Map Gaswinning

De gemeente Heerenveen plaatst ter hoogte van de nummers 22-28 twee energiezuinige lantaarnpalen aan de P.W. Janssenweg bij Jubbega. Dit moet de klachten over gebrekkige verlichting wegnemen.

In 2014 is op een stuk van dit fietspad een weinig succesvolle proef gedaan met lichtgevende belijning. Aanleiding waren voortdurende klachten over het ontbreken van verlichting langs het fietspad, nadat bij de reconstructie van de P.W. Janssenweg in 2012 lantaarnpalen bewust zijn verwijderd. Heerenveen wilde op deze locatie een proef met speciale verf die UV-licht opneemt en in het donker weer afgeeft.

 

Resultaat

“De meningen over de resultaten van deze proef zijn divers. Op zich werkt de lichtgevende belijning voor de fietsers op dit stuk prima. Maar de aanwonenden hadden op deze locatie juist meer aan een lichtpunt, voor de veiligheid,” vertelt wethouder Hans Broekhuizen. Het bleek bovendien dat juist op dit stuk de ondergrond minder geschikt is voor de lichtgevende verf.

 

De lichtgevende belijning is inmiddels als proef aangebracht in Nieuwehorne in onderbroken belijning aan de zijkanten van de rijbaan.