Thema Warmetruiendag

40 jaar technische groothandel ThermoNoord

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Technische groothandel ThermoNoord heeft de wind weer volop in de zeilen. Met dank aan de toenemende aandacht voor duurzaamheid in de technische installaties. De vestiging Gorredijk ontwikkelt zich tot een kenniscentrum voor duurzaamheid.

De komende maanden is er veel bouwactiviteit bij technische groothandel ThermoNoord aan de Tolhûsleane. Er wordt gewerkt aan een toonzaal van circa 300 m2, waar straks de modernste duurzame technieken zijn te zien. “Veel mensen zijn bezig met duurzaamheid”, vertelt vestigingsdirecteur Wiebe de Vries. “Wij vinden het belangrijk dat mensen begrijpen wat deze technieken inhouden, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken. Daarom zien we graag dat installateurs eventueel met hun klanten hier komen om zich te laten voorlichten en de producten te zien en voelen. Dat doen ze al, maar dat willen we uitbreiden. Fabrikanten vinden het ook prachtig om hier hun producten te laten zien.”

Wiebe de Vries.

ThermoNoord viert dit jaar haar 40-jarig bestaan en onder andere dankzij de duurzame techniek zit de groei er weer fors in. De Vries verwacht dat de werkgelegenheid de komende jaren groeit van vijftig naar circa zestig medewerkers. “Wij worden het kenniscentrum voor duurzaamheid voor de hele organisatie.” ThermoNoord heeft naast Gorredijk over het land verspreid nog vijf vestigingen: Groningen, Gorinchem, De Goorn, Putten en Veghel. “In de Randstad zijn we nog ondervertegenwoordigd, maar daar komt binnenkort verandering in. Ook daar werken we aan meerdere vestigingen.” Die groei heeft gevolgen voor de ondersteuning en dus voor de werkgelegenheid in Gorredijk.

Daarmee komt ThermoNoord weer enigszins terug op het oude niveau. De groothandel startte in 1979 en groeide in de jaren die volgden snel. De Friese nuchterheid in zaken doen sloeg aan, acht vestigingen volgden. Met Gorredijk als hoofdkantoor. Dat veranderde toen ThermoNoord in handen kwam van de Plieger-groep. De centrale diensten verhuisden naar het Pliegerhoofdkantoor in Zaltbommel. “Daardoor verdwenen er circa zestig van de honderd arbeidsplekken in Gorredijk.” De vestiging in Gorredijk werd wel het distributiepunt van Plieger in Noord-Nederland. Naast het eigen technischeproductenpakket worden ook sanitair en keukens, de kernactiviteit van Plieger, vanuit Gorredijk gedistribueerd. Dat betekent ook bijna klokrond activiteiten. De laatste distributiemedewerker sluit vaak rond 23.00 af, om 5.00 uur staat de eerste collega de volgende dag weer paraat. “We hebben een uitgebreid nachtelijk transportsysteem tussen de vestigingen.”

De afgelopen jaren bracht Plieger ook de klimaatafdeling voor de hele Pliegerorganisatie onder in Gorredijk. “Duurzaamheid is een hot item. De technische ontwikkelingen spelen daarop in. Onze deskundigen helpen installateurs met het vinden van de juiste oplossingen voor hun klanten. Bij nieuwbouw is dat niet zo moeilijk. De grote uitdaging zit in het verduurzamen en renoveren van bestaande gebouwen. Dat is een hele klus. Wij willen hierin de specialist zijn. Dat moet je ook laten zien, vandaar de bouw van de toonzaal.”

ThermoNoord wil zich hiermee ook in de toekomst richten op de ondersteuning van de kleinere installateurs. “Daarvan zijn er in Nederland heel veel. Van zzp’ers tot middelgrote ondernemingen. Wij zijn hun partner en denken en rekenen mee aan de oplossingen. En vanzelfsprekend kunnen wij dan ook alle bijbehorende producten leveren.”