Cultuur

46ste editie Open Stal: Het wonder ‘Van Nature’

Camera Marije Geertsma Potlood Renske Woudstra

Half twee in de woensdagmiddag en al honderd mensen op pad. Voor een wandeling of fietstocht, van twee kilometer door het pittoreske Olderberkoop. Met onderweg bijzondere interpretaties van het thema ‘Van Nature’.

Elke middag om 13.00 uur staat een lange rij bezoekers te wachten bij het startpunt van Open Stal: de kiosk op het dorpsplein. Deze 46ste editie is misschien nog wel mooier dan de voorgaande denkt Madeleine Klein Schiphorst van de organisatie. Haar tips: “De kinderen van de Tjongeling maakten een mooi kunstwerk samen met kunstenaar Marcel Prins. En er staat op de route een sigarettenautomaat met kunstwerkjes die je er uit kunt trekken.”

Op pad dus, eerst maar eens kijken bij de Tjongeling. In een donker gemaakte ruimte staat de fruitfontein van Prins centraal. Het oog wordt echter getrokken door een mooi groen uitgelicht object op het podium. Dat is de kinderkunst zegt de gastvrouw. “Zonet waren hier kinderen die daar aan hebben gewerkt. Er zit van alles in: een laars en een 3d-bril. Allemaal met tape omwikkeld.”

Verder naar mfc Mejander. De geroemde sigarettenautomaat staat in een hoekje. Leeg. Open Stal is nog maar een paar dagen open en nu al zijn alle kunstwerkjes uit de automaat verkocht. Op tafel liggen de restanten: flyers met de titel ‘Pak je Kunst’. Diverse kunstenaars hadden de vintage trekkast gevuld met kleine kunstwerkjes, voor 4 euro per stuk. De organisatie heeft nog geprobeerd de kast opnieuw te vullen, dit bleek niet mogelijk.

Op drie schilderijen van Liesje Stander vallen de grote vetrollen op. Bijna ontluisterende realiteit van een mensenlichaam. “Dit fyn ik no net de moaisten”, peinst een gezette oudere dame. De plasmagesneden objecten uit cortenstaal van Bien Velds vallen beter in de smaak. Dagelijkse dingen als tafels en stoelen, koffiekannen en theepotten, maar dan zo neergezet dat ze bijna iets menselijks krijgen. “Dit vind ik echt iets waar je altijd naar kunt kijken”, zegt een bezoekster. Ze gaat er speciaal voor zitten. Jammer: de Stoelendans is al verkocht.

“There, isn’t it?” “Yes, it is.” Twee Engelsen op mountainbikes draaien de Willinge Prinsstraat in. Een grote groep dames op leeftijd aarzelt. “Hier links”, wordt geroepen van achter uit de groep. Verscholen achter het groen ligt daar de Doevekaampe. Een tweetal op vouwfietsen gaat er achteraan. Ze volgen niet de vaste route uit het boekje. “We kijken gewoon waar bordjes staan”, zegt de man. Nee, zijn naam hoeft niet in de krant. “We zijn speciaal voor Open Stal met de boot naar Oldeberkoop gevaren.”

Teruglopend naar het startpunt passeren we de Bonifatiuskerk. Daar is het druk, iedereen wil het ‘dode’ veulentje zien. Jurre (6) en Dimer (8) uit Burgum bestuderen het levensechte dier. “Hoe âld soe er wêze?”, vraagt hun beppe. “Honderd?”, oppert een van de broertjes. “Ik tink dat dizze krekt berne is”, antwoordt beppe. Ze vullen een 0 in op hun speurtochtformulier.

Open Stal in nog tot en met zondag 27 augustus dagelijks geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Entree: 3 euro; t/m 14 jaar gratis. Elke zaterdag en zondag (15.30 uur) live muziek.