Nieuws

Aandacht voor de Liphúster mosk

Potlood Arend Waninge

Het gaat niet goed met ‘de mosk’, vindt Willem Bil van Vogelringstation Menork in Lippenhuizen. Dat heeft volgens de vogeldeskundige alles te maken met de manier waarop wij tegenwoordig bijna naadloos onze huizen bouwen. “Er blijven daardoor nagenoeg geen holtes of open dakpannen waar de musjes veilig kunnen nestelen.”

Daarnaast is het voor de mussen ook lastig om jaarrond voldoende voedsel te vinden. “Vroeger liepen kippen, geiten en konijnen los rond het huis en was er altijd wel wat te vinden voor de mussen. Tegenwoordig zien we schoongeharkte tuintjes en zijn er steeds meer mensen die in een onderhoudsvrije tuin vrijwel alle groen inruilen voor beton en steen.” Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog volop mensen die juist wel kiezen voor veel groen en met pindanetjes, vetbollen of zaadsilootjes de altijd hongerige mussen en mezen van voedsel voorzien. “Dat maakt de tuin gezellig druk en de mussen weten er wel raad mee. Zeker de combinatie voer en veel groen spreekt de mussen aan. Bij onraad kunnen de altijd alerte mussen dan snel in het groen verdwijnen.”

Onderzoek

Om een beter beeld te krijgen van de populatie huismussen startte Menork zes jaar geleden onderzoek in eigen dorp. Er zijn tot nu toe ruim 1.300 huismussen gevangen en voorzien van gekleurde ringetjes om beide pootjes. Bil: “Zo kunnen we deze mussen van afstand herkennen. Ondertussen zijn er maar liefst 2.100 waarnemingen gedaan van een paar honderd geringde mussen.” Dat betekent ook dat er vogels uit beeld verdwijnen. Het kan volgens Bil wijzen op sterfte maar ook op vertrek naar elders. Om een beter beeld te krijgen van de ‘verdwenen’ mussen, roept Menork alle Liphústers deze week via een huis aan huis verspreide flyer op om uit te kijken naar mussen met gekleurde ringetjes. Door precies aan te geven welke kleur ringetjes de vogels om welke poot dragen is het mogelijk de individuen te identificeren. Wanneer veel dorpsbewoners gehoor geven aan de oproep, kan er volgens Bil een prachtig en uniek beeld ontstaan van de Liphúster moskenpopulatie.