Thema Warmetruiendag

’Aantal jonge breisters neemt toe’

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Breiwerk is weer in de mode, winkels hangen vol met machinaal gebreide truien en vesten. En dat nodigt uit om zelf de breipennen (of haakpen) ter hand te nemen voor unieke homemade kledingstukken, merkt Wil Palte van Wol- en Hobbyshop Wiko.

Niet alleen neemt oud en jong de breipennen onder de arm voor mooie kledingstukken, hip is tegenwoordig ook het interieurbreiwerk. In het gezellige koffiehoekje van de winkel ligt een prachtig voorbeeld op de bank: een woondeken met megagrote breisteken. Erboven hangen bijbehorende houten breipennen, dikte 35. Zo’n deken kun je trouwens ook op je handen breien, legt Wil uit, handbreien heet dat. “Maar dan kun je er niet even tussenuit om bijvoorbeeld naar de wc te gaan.”

Tussen, boven en op de vele kasten met kleurrijke bollen garen hangen prachtige voorbeelden van wat je hiervan kunt maken. Puntsjaals, mutsen, een rek vol truien. “Ik ben de hele dag bezig, ’s avonds thuis ook.” Een verslaving noemt ze het, maar ook superhandig om klanten mooie voorbeelden te laten zien. “Ik probeer zoveel mogelijk te laten zien wat je met het materiaal kunt.”

Steeds meer jonge breisters komen haar winkel binnen, merkt Wil. “Laatst kwam een meisje voor een bolletje wol met pennen. Toen ze later nog een keer kwam, vroeg ik hoe het ging. Goed, zei ze, en ze was bezig haar moeder ook het breien te leren.” Veel jongeren leren zichzelf de brei- en haakkunst met filmpjes op YouTube. Ook jongens: “Er komt hier regelmatig een veertienjarige jongen, zo leuk! Hij ontwerpt zelf veel.”

Het assortiment bij Wiko loopt van acryl tot honderd procent wol, in alle kleuren van de regenboog en met alle bijbehorende materialen. Sokkenwol is nog altijd populair. “Sokken kun je niet maken van honderd procent wol, dan wordt het niet sterk genoeg. Er zit altijd polyamide in.” Voor wie toch zoveel mogelijk warme wol in de sokken wil, is er een nieuwe ontwikkeling. “Ik heb nu bollen waar een klosje garen in zit. Met dat garen kun je hak en teen versterken.” Populair is en blijft ook het babydekentje. “Er komen veel zwangere vrouwen die zelf een dekentje willen breien of haken of die garen uitzoeken voor oma die het dekentje gaat breien.”

In het kader van de Warmetruiendag heeft Wil een handige tip: een Bernadette-trui of -vest. “Speciaal ontworpen voor beginnende breiers. Er zitten geen haken en ogen aan, het zijn gewoon rechte lappen.” Ideaal om te dragen als je de kachel een graadje lager zet, maar ook lekker voor een koele zomeravond. Elke donderdagmiddag (13.00 uur) is er bij Wiko een handwerkinloop. Voor de gezelligheid, maar ook voor handwerkhulp.

Vijf jaar

Zondag 3 maart bestaat Wol- en Hobbyshop Wiko 5 jaar. Wie dit kader uitknipt en meeneemt naar de winkel, krijgt tot 1 april 15 procent korting.