22 sep

Hemelse muziek uit het veen….

It Damshûs, Nij Beets van 14:00 uur tot 15:30 uur
Omschrijving

Op zondagmiddag 22 september wordt het programma van het Damshûs opgeluisterd met een bijzonder concert in het Houten Himeltsje. Het Opsterlands Vocaal Ensemble voert dan de ‘Missa Brevis’ van Haydn uit.

De Missa Brevis is een mis gecomponeerd door Joseph Haydn in 1749 in Wenen toen hij nog lid van het koor van de Stephansdom was. Het is de oudste compositie van Haydn. Haydn schreef in totaal 15 missen; de Missa brevis in F is de eerste mis die Haydn componeerde.
De term missa brevis kan meerdere betekenissen hebben. Letterlijk betekent het korte mis. In het geval van Haydn gaat het om een in vooral Oostenrijk voorkomend gebruik om tegelijkertijd verschillende delen van lange teksten door verschillende stemmen te laten zingen, met name in het Credo en het Gloria. In tegenstelling tot een missa longa, waarin ook delen met een wisselende tekst zijn opgenomen, bestaat de missa brevis uit de mis delen met een vaste tekst: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei.

Het koor uit Nij Beets brengt de oeroude christelijke tekst van deze korte mis tot leven door het te combineren met poëzie en kleine mijmeringen.

Wat zien wij als neutraal koor in deze oude teksten (Kyrie, Cloria, Credo…)? Waarom raakt deze muziek ons? Geniet deze middag van het mooie museumterrein en strijk even neer voor dit juweeltje in het authentieke kerkje.

Het programma begint op 22 september om 14.00.
De toegangsprijs is 5 euro. Reserveren is niet nodig.

Terug naar agenda overzicht