Sport

Alles is klaar voor een mooie Ronde van Gorredijk

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Vanavond (woensdag) schiet wethouder Anko Postma in het centrum van Gorredijk de deelnemers weg van een nieuwe editie van de Ronde van Gorredijk. Voor het organisatiecomité zit het meeste werk er dan al op. De editie van vorig jaar leverde weer een aantal leerpuntjes op. Bijvoorbeeld over het maken van heldere afspraken met supermarkt Aldi. “Vorig jaar moest de winkel nog bevoorraad worden, terwijl de koers aan de gang was. Bovendien kon het personeel niet meer weg omdat hun auto’s binnen het rondje stonden”, vertelt Hans Aling met een lach. “Dat is dit jaar goed geregeld.”

Zoals ook omwonenden allemaal keurig op de hoogte zijn gebracht. Via huis-aan-huisflyers, óók als er een nee/nee-sticker op de bus zit. En informatieborden en posters wijzen autobezitters erop dat ze hun vertrouwde parkeerplaatsje woensdag even los moeten laten. “Zo proberen we het parcours zo veilig mogelijk te krijgen.”

Op de wedstrijddag zelf beginnen de voorbereidingen al in de ochtend, met het plaatsen van de eerste dranghekken langs de route, de opbouw van de VIP-tent en het ophangen van de reclamedoeken. “Die zijn precies op maat gemaakt voor de hekken, zodat ze altijd optimaal passen. In het verleden was dat weleens puzzelen. Nu ziet het er ook nog eens heel strak uit.”

Tijdens de laatste vergadering, vorige week woensdag, was ook Marietje Holtrop aanwezig. Zij is van de Stichting Wielerpromotie Olympia, weet alles op het gebied van de regelgeving van wielerbond KNWU en zit tijdens de Ronde van Gorredijk in de jurywagen bij de start/finish. Op haar advies rijdt er tijdens de koers niet alleen een juryauto – met daarin ook een EHBO’er – mee, maar ook een sponsorwagen. “Dat moet je gewoon doen. Sponsoren vinden het prachtig om even mee te gaan tijdens de wedstrijd. Dan ervaren ze nog beter hoe hard er gereden wordt en die renners zijn het wel gewend.”

Mede dankzij de sponsoren valt er, los van de prijzen voor de beste dertig renners in het eindklassement, in Gorredijk iedere zoveel ronden een geldpremie te verdienen. “Dat geeft spektakel door de koers heen”, aldus Hans. “En dat is wat we willen.” Het helpt bovendien om een sterk deelnemersveld te krijgen.

Aan de start staan regionale favorieten als Björn Bakker (Wijnjewoude), Roelof Stoelwinder (Gorredijk) en Martijn Dijkstra (De Knipe). Ook Wim Stroetinga – de voormalig Oldeberkoper verhuist binnenkort naar Terwispel – is van de partij. Hij reed een heel aardige erelijst op zowel de weg als de baan bijeen. Daarnaast hebben schaatstoppers Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga, de broer van Wim, zich ingeschreven. “Om te zorgen dat alle toeschouwers weten wie er meedoen, hebben we nog meer programmaboekjes laten drukken. In 2017 kwamen we er toch een aantal tekort.”

De organisatie verwacht ook dit jaar een geslaagde editie. “We hebben een aantal jaren gestoeid met het rondje, we zijn alle kanten op geweest, maar nu ligt er een prachtig parcours. We hebben er met z’n allen sinds oktober vorig jaar weer een hoop tijd en energie in zitten. Nu is het aan de renners om er een mooie dag van te maken.”