Sport

André Zwart ijzersterk terug in de basis

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

LDODK/Rinsma Modeplein heeft na vier wedstrijden in de Korfbal League nog altijd de maximale score. De derby tegen DOS’46 werd zaterdag met 24-20 gewonnen. Belangrijk bij die zege was de verdedigende scherpte die LDODK liet zien, met André Zwart als uitblinker.

Zijn directe tegenstander Jelmer Jonker wist amper waar hij het moest zoeken in de goedgevulde hal van Sportcentrum Kortezwaag. Waar de topschutter van DOS’46 ook ging, hij vond telkens Zwart op zijn pad. De international van de bezoekers, vorig seizoen topscorer van de Korfbal League, kwam alleen bij de 0-1 even vrij, om daarna vrijwel de hele wedstrijd aan de ketting te liggen.

“Dat gaf een lekker gevoel”, glunderde André na afloop. “Tegen Jonker moet je heel wat meters maken. Hij rent nogal veel, is altijd in beweging na het schot en dat betekent dat je hem overal geconcentreerd moet volgen. Laat je hem na de eerste actie los, dan scoort hij vaak alsnog als hij de bal weer krijgt, omdat je dan die stap wel te laat bent.”

De verdedigende druk was misschien wel de belangrijkste pijler onder het dagsucces van LDODK. “Verdedigend was het beter dan aanvallend.” Zelf kon André zijn stempel aanvallend overigens ook maar lastig drukken. “Maar ik hoefde ook geen risico te nemen, met iemand als Marjolijn Kroon naast je in het vak.”

Aan het begin van het seizoen moest André genoegen nemen met een rol in het tweede team, maar inmiddels heeft hij zijn plekje in de basisopstelling terug. “Het was even slikken dat ik in twee moest beginnen, maar tijdens de veldcompetitie was dat ook zeker terecht. Mijn niveau was nog niet goed genoeg.” Naarmate hij meer wedstrijden speelde, voelde André de vorm toenemen.

Belangrijk daarbij was dat hij fitter werd. “Ik had nog steeds last van een voetbreukje dat ik afgelopen seizoen al opliep.” Na diverse onderzoeken door specialisten is de pijn sinds een paar weken nu eindelijk weg. “Je doet toch heel veel op je voorvoet, dus als je daar last van hebt, is dat vervelend. Je kunt dan gewoon niet voluit gaan.”

En dat is nodig in de Korfbal League, weet de routinier. “Onze start was nog nooit beter, maar we hebben ook nog niet tegen de topploegen gespeeld. TOP, PKC, Fortuna; van die drie krijgen we de komende weken twee voor onze kiezen. Dat wordt interessant.” LDODK gaat die duels in ieder geval met vertrouwen en de maximale score op de teller tegemoet. “Aan de andere kant, je kunt ze alle 18 winnen, maar dan ben je nog geen kampioen. In de play-offs, dan moet je er echt staan. Maar die acht punten van nu zijn natuurlijk wel lekker.”