Thema: tijd om te lezen

Apps brengen boeken tot leven

Potlood Arend Waninge

Een boek is al een belevenis op zich, maar uitgevers bieden met nieuwe technieken tegenwoordig veel extra’s bij bestaande boeken. Augmented reality (AR) is zo’n techniek, waarbij je beelden toe kunt voegen aan de werkelijkheid. Dat geeft extra mogelijkheden om een verhaal tot leven te brengen. Medewerkers van de Bibliotheek Zuidoost Fryslân verzamelden een aantal in hun ogen mooie en onderscheidende voorbeelden.

Zelf een film maken
Toontastic 3D is een gratis educatieve app van Google, waarmee kinderen spelenderwijs hun eigen film kunnen maken. Maar eigenlijk is de app ook geschikt voor alle volwassenen die hun creativiteit willen botvieren. Met de app zet je op speelse wijze een compleet verhaal in elkaar, dat je vervolgens kunt verfilmen. De app biedt keuze uit verschillende scenario’s, locaties en voorgebouwde personages die kunnen helpen bij het opzetten van een eigen film. De eenvoudigste versie telt drie scènes, maar het is ook mogelijk om een complete film op te nemen waarin je de eigen personages kunt laten bewegen en ze van een eigen stem kunt voorzien. De gemaakte video’s kun je opslaan en direct uploaden naar YouTube.

Levende kleurplaten
Voor op de stille momenten of bij regenachtig weer hadden we vroeger kleurplaten. In de ogen van de kinderen van nu misschien saai, maar níet wanneer ze tot leven komen op de computer. Met de app Quiver schaatst een zelfingekleurde pinguïn zelfs een rondje. Het is een redelijk eenvoudig systeem. Je print een kleurplaat van de website en kleurt deze vervolgens in. Na het downloaden van de app richt je de camera op de kleurplaat. De kleurplaat verschijnt dan niet alleen in 3D, het is ook mogelijk ermee te gamen. Bij iedere kleurplaat hoort een ander spel. Het kind bepaalt zelf de kleuren van het spel en wordt zo een echte game-maker. De gratis app is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Online puzzelen
Naast lezen is puzzelen op vakantie ook populair. Kami 2 is een app vol kalmerende, maar ook verslavende puzzels. Met meer dan honderd handgemaakte puzzels neemt Kami 2 je mee op een hersenbrekende reis waarin logica en probleemoplossing zijn gecombineerd. In Kami 2 is het de bedoeling om de pagina’s in beeld één kleur te geven, binnen een beperkt aantal zetten. Na het kiezen van een kleur, plaats je een vinger op het veld, waardoor papier in beeld ontvouwt. Dat lijkt makkelijk, maar de levels worden steeds complexer. De uitdaging zit in het beperkt aantal beschikbare zetten om elk verkeerd gekleurd vakje los in te kleuren. Soms is het nodig om een vlak eerst de verkeerde kleur te geven, zodat je daarna een groter vlak in één keer de juiste kleur kunt geven.

Digitale prentenboeken

Kikker en zijn vriendjes
De prentenboeken van Max Velthuijs zijn nog steeds enorm populair als voorleesboek voor de kinderen. Veel van deze verhalen zijn inmiddels ook als digitaal prentenboek terug te vinden op YouTube.

Een verre reis
Een prentenboek waarvoor geen boek nodig is. Een interactief beeldverhaal van Toon Tellegen over een olifant die naar de woestijn gaat. Het verhaal wordt ondersteund door fabelachtige illustraties, mysterieuze muziek en kleine opdrachtjes die de lezer door het verhaal leiden. Dit boek bestaat alleen als app. Tellegen is zelf de voorlezer van het verhaal. Kosten: 1,99 euro.

De avonturen van Max
Dit verhaal draait om Max, een jongetje dat net is verhuisd, maar daarbij zijn knuffels is kwijtgeraakt. Max gaat op avontuur naar een onbekende wereld met zijn zelfgebouwde vliegtuig, op zoek naar zijn knuffels en de mysterieuze FL…. Bijzonder aan dit prentenboek is de app die de beelden via augmented reality (AR) tot leven brengt. Het is een aanvulling op het prentenboek. Daardoor is het niet alleen een verhaal lezen, maar ook een verhaal ervaren. Een hele bijzondere ervaring. Boek en app kosten samen 19,95 euro.

Jurrasic World
De app iCarltonAR is ontworpen om te gebruiken bij het boek Jurassic World, dat hoort bij de gelijknamige film uit 2015. Samen met het boek kun je met deze app vijf levensgrote Jurassic World- dinosaurussen in virtuele realiteit (AR) ontdekken. De app bevat vijf dinosaurussen. De gebruiker kan ze tot leven brengen, laten rondlopen en laten brullen. De gebruiker kan alleen spelen, maar ook samen met een ander. Bovendien is het mogelijk om de dinosaurussen op ware grootte naar je toe te halen, er dan met tablet of smartphone omheen te lopen en zo adembenemende details te ontdekken. Het is ook mogelijk om foto’s te maken van de dinosaurussen in Jurassic World samen met familie of vrienden, deze foto’s op slaan in een fotoalbum, af te drukken of door te sturen naar anderen. De app is gratis.