Ondernemen

Basis voor gezonde levensstijl

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Gezondheid wordt een steeds belangrijker thema in ons leven. Vitaal oud worden, hoe pak je dat aan? Met een gezonde levensstijl, zegt Johannes Annema van HappyFit35 in Ureterp. Gezond eten dus, maar ook spier- en botversterkende oefeningen zijn belangrijk.

Een wandeling van een uurtje per dag is beter dan niks, stelt de sporttrainer. Maar met elke dag een matig intensieve wandeling kom je nog niet toe aan spier- en botversterkende oefeningen én niet boven die bepaalde hartslag die nodig is om je hart goed aan de gang te zetten. En juist dat is ook belangrijk voor het verbeteren van je gezondheid, ook het hart is een spier. Met twee keer vier minuten op de fiets en crosstrainer bij HappyFit35 wordt de hartconditie bijvoorbeeld flink aangepakt. “En hoe sterker in hartspier is, hoe langer ast dermei ta kinst. De senioren sizze faak dat se folle mear kinne troch it oefenjen, de blokjes rinnen wurde makliker.”

Een jaar geleden opende HappyFit35 aan het Lijteplein. Trainen is daar anders dan bij de reguliere sportscholen. Met de zogenoemde Milon Cirkel ben je in 35 minuten klaar met trainen, dan heb je twee rondjes gedaan langs de toestellen en alle spiergroepen aangesproken. Het Milonprogramma is gepersonaliseerd en ingesteld op de individuele kenmerken. Met deze manier van sporten, in combinatie met voedingslessen, legt HappyFit35 de basis voor een gezonde leefstijl.

Afvallen

Afvallen is een van de goede voornemens aan het begin van het jaar. Vaak is dit ook de reden om naar de sportschool te gaan, weet Annema. Hij geeft voedingslessen volgens de methode Body Support. “Dat is hiel maklik en gewoane Hollânske kost. Der sit in handich boekje by, in ynteraktive app en alle wiken is der les yn groepsferbân. Dêr ha we al moaie risseltaten mei helle. De bêste dielnimmer is yn tolve wiken mear as trettjin kilo kwytrekke.” Iedereen kan wel twintig kilo’s kwijtraken, stelt Annema. “Mar it is fan belang om dat op in sûne manier te dwaan. Sjochst dat minsken faak oergean op in crashdieet. Se reitsje gau kilo’s kwyt mar dy sitte der ek sa wer oan.”

Healthcheck

Een goede manier om het nieuwe jaar te beginnen is de healthcheck. Dat kan op vrijdag 17 januari (10.00-13.00 uur) bij HappyFit35. Het is een gratis basischeck met een meting van onder andere BMI, vetpercentage en bloeddruk en een controle op blessures. Wie bij HappyFit35 traint, kan elke drie maanden meedoen aan de healthcheck.

Waarom is sport, bewegen en voeding nou zo belangrijk? Annema somt op: het is goed voor de bloeddruk, helpt tegen botontkalking, ontwikkelt en versterkt de spieren, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en zorgt voor een beter afweersysteem. “Mar troch sûn te libjen, goed te iten en genôch te bewegen hast ek minder kâns op depresjes. Wurdst der happy en fit fan.”

happyfit35.nl