Nieuws

Baukje Koolhaas en Stephan Mooibroek bij Club van Sa!

Potlood Renske Woudstra

In café De Rolbrêge in Tijnje organiseerde de Club van Sa! onlangs een optreden van Baukje Koolhaas en Stephan Mooibroek. Wat de twee gemeen hebben is hun gevoel voor country. Bij de een uit zich dat in warme gitaarklanken, bij de ander in volksverhalen over de vrouwen uit het veen.

‘Hier bewegen, tijd en ruimte, leven’ luidt een van de dichtregels die Baukje Koolhaas maakte bij de heropening van het Polderhoofdkanaal. Op deze avond geeft de poëtische mijmering over water ook treffend de sfeer weer in De Rolbrêge. Waar de tijd gewoonlijk stil lijkt te staan, komt die weer in beweging als de voormalige caféruimte volloopt met mensen. Er is plaats voor zo’n veertig man.

Chet Atkinsgitaar

Gitarist Stephan Mooibroek uit Beetsterzwaag trapt af met een bekentenis. “Ik vind het eigenlijk vreselijk om hier in mijn eentje te staan.” Normaal gesproken vormt hij met zangeres Marike Roelofsen het duo Acoustique. “Van ons tweeën is Marike het podiumbeest, ik speel het liefst op de achtergrond. Dus jullie begrijpen: ik mis haar vanavond.” Voor zijn solo-optreden heeft hij de gitaar meegenomen waarmee countrygrootheid Chet Atkins de Nashvillesound bepaalde. Om eruit te halen wat erin zit, ging Mooibroek, toch zelf gitaardocent, speciaal op les. “Chet Atkins had een geheel eigen manier van fingerpicking met een rubberen ring om zijn duim. In mijn eigenwijsheid dacht ik eerst: dat lukt mij wel zonder. Maar dat was dus niet zo.” Met een improvisatie op het nummer ‘Makin’ Whoopee’ demonstreert Mooibroek de techniek. Onder de melodie klinken de diepe basklanken helder in het gehoor. Al gauw lijkt de gitarist zijn schroom te zijn vergeten en gaat hij spelenderwijs op in een mêlee van evergreens die uiteindelijk passend eindigt in ‘Somewhere over the Rainbow’.

Rondzingen

Hoewel ze elkaar deze avond pas voor het eerst zien, hebben de verteller en de gitarist vooraf besloten iets samen te doen. Baukje Koolhaas uit Wijnjewoude draagt de zes gedichten voor die al fietsend bij haar opkwamen toen ze een tochtje maakte langs het heropende Polderhoofdkanaal. “Een van die gedichten kreeg in staal uitgesneden een plekje bij de Zuidersluis hier vlakbij. Daar begin ik mee: water blijft stil – in de stroom van de tijd – keert het tij.” Op de achtergrond verklankt Mooibroek de regels op de gitaar en die blijven daardoor nog wat langer in de hoofden rondzingen. Een combinatie die om een vervolg vraagt.

Ontdekken

Met twee volksverhalen over stoere vrouwen uit het veen herinnert Koolhaas haar publiek aan de Internationale Vrouwendag. De kracht van het vertellen heeft ze zelf als docent Nederlands in de lespraktijk ontdekt. “Mijn leerlingen vonden het lezen van Middelnederlandse literatuur maar saai en moeilijk. Ik ben die verhalen daarop in ons hedendaags taalgebruik gaan vertellen en toen hadden ze opeens wel interesse.” Niet alleen in het onderwijs doen verhalen het goed. Koolhaas die zich heeft aangesloten bij de Stichting Vertellen merkt een groeiende populariteit. “Culturele Hoofdstad opende met tweehonderd vertellers, dat zegt genoeg.”

Mooibroekmusic.nl
Soelaes.nl

Word ook lid van de Club van Sa!

De culturele avond in café De Rolbrêge was een van de activiteiten van de Club van Sa!. Maandelijks gaan leden van de Club van Sa! op stap. Voor een leuke excursie, een concert of bijvoorbeeld een lezing. Leden van de Club van Sa! dragen deze krant een warm hart toe. Doet u dat ook? Ondersteun ons werk dan door lid te worden van de Club van Sa! (25 euro per jaar). Dat kan door u via sa24.nl aan te melden, te mailen naar redactie@sa24.nl of te bellen met 06-5247 1013.