Nieuws

‘Belangen inwoners voorop bij gaswinning’

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra Map Gaswinning

De wethouders Anko Postma (Opsterland) en Jaap van der Veen (Heerenveen) zijn maandag bij de Raad van State om hun beroep tegen gaswinning kracht bij te zetten.

Beide gemeenten tekenden beroep aan tegen het besluit van de minister van Economische Zaken (EZ) om in te stemmen met het plan van Vermilion om bij Langezwaag meer gas te winnen dan aanvankelijk de bedoeling was. Het gasveld bevindt zich onder beide gemeenten. De wethouders vragen vooral aandacht voor de zorgen van de inwoners. Jaap van der Veen: “Er leven bij burgers zorgen over wat gaswinning in hun omgeving voor hen betekent. Zij willen wonen zonder zorgen, maar vrezen schade aan hun woning of voor hun bedrijf. Het besluit van de Raad van State is voor hen dus heel belangrijk. Dat onderstrepen we met onze aanwezigheid.”

Beide gemeenten wezen de minister al eerder op de zorgen van bewoners. Anko Postma: “Wij hebben de minister ook aangegeven hoe hij aan hun zorgen tegemoet kan komen. Wij hopen dat de Raad van State zich achter ons standpunt schaart.”

Vermilion wint in Langezwaag gas uit drie boorputten. Voor de tweede en derde put diende Vermilion een aangepast winningsplan in bij de minister van EZ. Opsterland en Heerenveen hebben de minister geadviseerd om daar niet mee in te stemmen of er duidelijke voorwaarden aan te verbinden. In juni 2018 besloot de minister het geactualiseerde winningsplan toch toe te staan. Tegen dit besluit hebben beide gemeenten beroep ingesteld bij de Raad van State. De uitspraak wordt over ongeveer zes weken verwacht.