Nieuws

Beroemde kazen uit Tijnje

Potlood Renske Woudstra

Kazen uit Tijnje, ze zijn razend populair. Consumenten genieten in het hele land en zelfs over de grens van de Tynjetaler van kaasboerderij De Gelder en de Riperkrite Tsiis van kaasboerderij De Deelen.

De Tynjetaler ontstond in 2007 door toeval. De Gelder experimenteerde op zoek naar een speciale kaas met eigen smaak. Er ontstond onbedoeld een kaas met grote gaten, die bij de klanten toch in de smaak viel. Anne Vogel: “We lieten de tsiis priuwe by Lauswolt. Sy fregen: hat de tsiis al in namme? Doe rôp ien fan de koks: Tynjetaler.” Want met de grote gaten en de zoete, nootachtige en lichtpikante smaak heeft de Tynjetaler wel iets van de Emmentaler kaas. De Tynjetaler wordt in het hele land verkocht; De Gelder produceert 600 kg per week, 85 procent van de totale productie.

Tynjetaler in het pakhuis van kaasboerderij De Gelder.

De Riperkrite Tsiis bestaat al 44 jaar. Ruim 60 procent van de jaarlijkse kaasproductie van De Deelen (160 ton kaas) is Riperkrite Tsiis. Het assortiment bestaat verder uit totaal dertig kaassoorten. De kaas is genoemd naar het naast de boerderij gelegen weidenatuurgebied De Ripen. Met een melange van selderij, bieslook en knoflook komt het karakter van dit ruige gebied met unieke plantengroei terug in de kaas.

“Myn skoanâlden begûnen yn 1976 mei it bedriuw”, vertelt Hendrika de Jong. “Doe wie de ruilferkaveling klear en kaam keninginne Juliana hjir. Se krige it Riperkrite-tsiiske fan ús buorkerij oanbean.” De Riperkrite is nu terug te vinden in alle kaasspeciaalzaken en supermarkten van Friesland. Elders in het land ligt de kaas ook bij veel speciaalzaken. Een klein deel gaat naar Duitsland.

De Riperkrite van kaasboerderij De Deelen.