Nieuws

Bevrijding Gorredijk herdacht

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Op 14 april 1945 bevrijdden de Canadezen Gorredijk en omgeving. Daarom staan de leerlingen van de basisscholen uit het dorp op of rond 14 april stil bij de Tweede Wereldoorlog.

Tegen elven waren de groepen 7 en 8 van basisschool De Treffer woensdagochtend bij het monument op de begraafplaats aan De Hegedyk. Het is een traditie die al teruggaat tot 1989. “Hier staan we stil, ook al is het maar even”, hield juf Hilde de kinderen voor.

Na een toespraak lazen drie klasgenoten een gedicht voor. Voorafgaand aan een minuut stilte legden twee leerlingen een krans bij het monument met daarop de blijvende tekst: ‘Vrijheid geef je door’. Op het monument ook de namen van zeven gevallenen: Anne van Oosten, Joachem Wijnstra, Jan Eisenga, Anne Huisman, Lammert Heringa, Romke Smidt en Gerk Numan.

De kinderen liepen vervolgens naar het graf van Numan, verderop op de begraafplaats. Hier luisterden de leerlingen naar het verhaal over de schermutselingen bij de Hoofdbrug van Gorredijk in de laatste nacht voor de bevrijding, het gevecht waarbij Numan het leven liet.

Op de terugweg naar de uitgang stonden de leerlingen ook nog stil bij de graven van zes vliegeniers die in 1941 bij Terwispel werden neergeschoten en aan de Hegedyk zijn begraven.

Rond dezelfde tijd legden leerlingen van De Librije bloemen bij het monument bij de Hoofdbrug en leerlingen van School Loevestein herdachten de oorlog bij de maquette voor Jan Eisenga in Museum Opsterlân.

Delen