Nieuws

Beweging staat centraal op Leefstijldag

Potlood Renske Woudstra

“Zorgen dat je in beweging blijft, dan sla je heel wat ellende over in je leven. Bewegen is nodig om zolang mogelijk zelfstandig te zijn”, zegt Brenda de Jong, fysiotherapeut bij Medifit. Wie denkt dat dit alleen geldt voor ouderen heeft het mis. “Je ziet dat te weinig bewegen al op jonge leeftijd begint.”

Medifit is projectleider van het programma Opsterland in Beweging, bedoeld voor iedereen vanaf achttien jaar. “Dit programma is voor iedereen die niet voldoende beweegt, het uithoudingsvermogen traint of spierkrachtoefeningen doet.” Voor wie wil weten hoe het met de eigen fitheid staat, organiseert Medifit in samenwerking met Sport in Opsterland zaterdag 29 september (13.00-17.00 uur) een Leefstijldag in de sporthal van Revalidatie Friesland. “Mensen kunnen dan vrijblijvend bij verschillende stations hun fitheid laten meten. De waardes worden genoteerd waarna wij advies geven.”

Verschillende gezondheidsaspecten worden in kaart gebracht: het gewicht, de oog-hand-coördinatie, de knijpkracht, wendbaarheid, stakracht en het uithoudingsvermogen. De Leefstijldag is ook bedoeld om kennis te maken met het programma Opsterland in Beweging. “In februari hebben we ook een Leefstijldag georganiseerd. Je kunt op deze dag ontdekken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Misschien vindt iemand juist een andere sport of activiteit leuk, dan proberen we mensen in contact te brengen met de juiste (sport)vereniging.” Deelnemers aan Opsterland in Beweging doorlopen een introductieprogramma van drie tot zes maanden waarin wordt gewerkt aan de basisconditie. Na de evaluatie volgt een vervolg, wat kan bestaan uit het aansluiten bij een sportvereniging. “We zetten in op de sociale kant van sporten, gewoon lekker bezig zijn. Dat de sociale binding de drijfveer wordt en dat je later merkt dat je er fysiek voordeel van hebt.”

De Leefstijldag richt zich nu nog vooral op de regio rond Beetsterzwaag. “We werken samen met Sport in Opsterland, gemeente Opsterland, Revalidatie Friesland, huisartsen, therapeuten, vv De Sweach, Golfclub Lauswolt, Manege Onder de Linde, Tennisclub Lauswolt, Gymnastiekvereniging Frisia en Aquarius Zwemopleidingen. Het is lastig om zoiets voor meerdere regio’s op poten te zetten. Als ons doel slaagt, dan gaan we kijken of andere regio’s het ook op kunnen pakken.”