Ondernemen

BHS-ers showen gerecyclede jassen

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Tijdens een uitverkochte modeshow presenteerden Rinsma Modeplein en de Burgemeester Harmsmaschool vrijdag door leerlingen gemaakte jassen. De regenjassen zijn gemaakt van gerecyclede materialen zoals oude tenten en douchegordijnen.

Rinsma Modeplein volgt de ontwikkelingen rondom duurzaam geproduceerde kleding op de voet. “Dat leerlingen van de BHS zich ook met deze trend rond duurzaam geproduceerde kleding bezighouden, is misschien niet verwonderlijk. Maar dat wij met deze jonge talenten samenwerken in onze modeshow is uniek”, aldus Gerk jan Rinsma, directeur Rinsma Modeplein.

De BHS schenkt veel aandacht aan kunstzinnige en culturele vorming van hun leerlingen. Voor dit schooljaar zijn een aantal leerlingen van kunstvak Vak C begonnen met het ontwerpen en vervaardigen van bijzondere regenjassen. Vanuit deze vormgeving wordt verder gewerkt aan thema’s als klimaatverandering, verspilling en hergebruik. Elke jas is uniek, de verscheidenheid blijkt onder andere uit de materiaalkeuze.

Vak C is een schooleigen vak binnen de BHS. Het is een extra vak dat door derdejaars leerlingen gevolgd kan worden buiten het lesrooster om. Ze gaan aan de slag met kunstzinnige en culturele uitgingen waarbij ze zelf actief zoeken naar hun leerdoelen. Vak C organiseerde eerder exposities in winkeletalages, flashmobs, lipdubs, living statues en deed mee aan een theaterproject op Oerol.

De show werd gehouden bij Zij Van Rinsma, samen met De Heeren Van Rinsma gevestigd aan het Rinsma Modeplein in Gorredijk. Rinsma is een van de grootste modewinkels in Nederland en heeft het recht het Koninklijk Wapen te voeren met de toevoeging Hofleverancier. De modezaak bestaat 130 jaar. Sinds maart dit jaar is Zij Van Rinsma verbouwd met een vernieuwde #OnTrend-afdeling, een nieuw café en
uitgebreid met meer modemerken.


rinsmamodeplein.nl