Serie Hier is het feestje

Bijkletsen op de buurtbarbecue

Camera Sietse de Boer Potlood Mary van der Graaf

Het is nog maar de tweede editie van de buurtbarbecue, zaterdagmiddag op het grasveldje van de Weverij in Gorredijk. Maar het bevalt goed. Jong en oud zijn aanwezig, de sfeer is gemoedelijk, het eten smaakt en eindelijk is er alle tijd om even bij te kletsen.

Met een paar simpele ingrepen toverden de buurtbewoners het grasveldje om in een gezellige barbecueplek. Zonder een cent uit te geven hebben ze partytenten, een springkussen voor de kinderen en tafels bij elkaar gesprokkeld. De spullen lagen ergens op zolder, zijn geleend van familie of komen van het werk. Remy zorgt voor de muziek. “Normaal luister ik naar tamelijk ruige muziek maar voor vandaag heb ik van alles wat op de MP3. De boxen staan buiten en de versterker is van mijn buurman, de mijne was kapot. Zo gaan de dingen hier vaak. Als er wat is, is er meestal wel iemand uit de buurt die kan helpen.”

Schot in de roos

Initiatiefnemers van de barbecue zijn Rianne Struijs en Joke Dijkstra. Zij wonen respectievelijk zes en zeven jaar in de Weverij, een buurt van 74 huizen uit de jaren zeventig. “Het zijn mooie grote huizen, er is geen verkeer en veel groen in de buurt, daarom hebben we hier een huis gekocht”, vertelt Rianne. “Voor de kinderen is het een fijne plek”, vult Joke aan. Vroeger had de Weverij een buurtvereniging en een speeltuinvereniging, maar omdat die niet meer bestaan brainstormden beide jonge vrouwen over een andere vorm voor gezamenlijke activiteiten. Rianne: “We dachten, laten we beginnen met een barbecue, dat is gezellig en een goede manier om elkaar beter te leren kennen.” Het bleek een schot in de roos. Mensen raakten niet uitgekletst en bleven tot ver na de afgesproken sluitingstijd.

Buurtapp

De opkomst is dit jaar met 45 volwassenen en tien kinderen iets minder. Er zijn al mensen met vakantie, weet Rianne. De uitnodigingen zijn via briefjes, e-mail en de buurtapp verspreid. Qua eten konden ze kiezen tussen een ‘gewoon’, vegetarisch of kinderpakket. Het drinken en de stoelen nam iedereen zelf mee. “Tegenwoordig hebben we een buurtapp”, zegt Joke. “Dat is handig voor de sociale controle, maar het wordt niet veel gebruikt. Meestal komen er berichten over vermiste huisdieren op de app. Onlangs heeft het mij geholpen. Tijdens de laatste storm was onze barbecuehoes, best een dure, weggewaaid. Via de app vroeg ik of iemand die gezien had en binnen vijf minuten had ik antwoord dat hij ergens in een tuin lag.”

Filosoferen

Tegen half zes gaat het eerste vlees op barbecue en hebben Appie (66) en Foeke (57) zich in gemakkelijke tuinstoelen geïnstalleerd. Onder het genot van een drankje aanschouwen ze het geheel. Overal staan of zitten groepjes buurtgenoten druk te converseren en lopen kinderen tussen het springkussen en de tafel met het uitgestalde eten heen en weer. “Wij filosoferen over het mooie en vervelende van het leven”, geeft Foeke aan. Zo’n onderwerp staat garant voor veel gespreksstof, het ziet er dus naar uit dat het voor de beide heren een lange avond wordt.