Thema Lekker Sa!

‘Bio of niet bio, zo moeilijk is het niet’

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Els den Rooijen van natuurvoedingswinkel De Rounte in Gorredijk begrijpt dat het de consument af en toe duizelt met al die verschillende keurmerken voor duurzaam geproduceerd voedsel. “Zo ingewikkeld is het niet: een product is bio of niet bio. Dat kan ook met één keurmerk.”

Den Rooijen houdt van overzichtelijk. Zo heeft ze De Rounte ook ingericht, alles makkelijk vindbaar met veel ruimte voor verswaren. Een soort mini-supermarkt, maar dan bijna honderd procent biologisch. Het brede aanbod aan verse groente, zuivel, brood en vleeswaren maakt in haar ogen de winkel levendig genoeg. Ze is niet zo van de trendy hypes. “Ik heb een beetje een hekel aan de term ‘beleefwinkel’. Ik ben ook niet meegegaan in de opwinding rond de zogenaamde superfoods. Veel van die producten komen van ver en zijn daardoor extra duur, terwijl onze eigen groente en met name koolsoorten ook ‘superfoods’ zijn. Met goed en gevarieerd eten, veel groente, fruit en volkoren granen ben je ook goed bezig.” Den Rooijen is blij met de ontwikkeling dat mensen wat meer experimenteren met maaltijden. Bijvoorbeeld met zelfgemengde muesli of verse sappen. Havermout en spelt zijn inmiddels blijvertjes.

Aantrekkelijke groente

De Rounte (oud-Fries voor Kring) is ooit door gelijkgestemde inwoners opgericht als inkoopkring van biologische eetwaren, de winkel huist al 42 jaar in Gorredijk. En dat is best opmerkelijk voor een plaats van die omvang, aldus Den Rooijen. Zijzelf nam de natuurvoedingwinkel in 1991 over. “Ik deed er al mijn boodschappen en vanuit mijn achtergrond in de biologische tuinbouw was het een logische stap.” Dat verklaart ook de aandacht die ze besteedt aan de versafdeling. “De groenten moeten er aantrekkelijk uitzien, als in een mooie moestuin. Het promoten van biologische landbouw is voor mij een belangrijke drive: biologische producten staan voor duurzaam grondgebruik en dierenwelzijn. Door de producten te kopen werk je actief mee aan het behoud van onze planeet.”

Smaak

Biologische producten hebben over het algemeen een betere smaak. Speciaalzaken als De Rounte verkopen vaak producten met een betere kwaliteit en smaak, geproduceerd door kleinere bedrijven uit de eigen regio. De prijs is dan soms iets hoger dan in de supermarkt. “Goed eten is van waarde, daar moeten ze hier nog aan wennen. In landen met een rijkere culinaire traditie dan Nederland heeft men meer over voor goed eten. Het gestunt met eten in de supermarkt is niet oké, het geeft mensen een verkeerd beeld over voedselproductie. Het zijn geen reële prijzen, boeren kunnen er niet van rondkomen en de schade aan onze omgeving en drinkwater wordt niet meegerekend.” Den Rooijen vindt het jammer dat de enorme Nederlandse expertise op het gebied van land- en tuinbouw niet wordt gebundeld om zo te komen tot een duurzame voedselproductie.

Diversiteit

De Rounte is een kleine onafhankelijke biowinkel, niet verbonden aan een keten zoals je tegenwoordig veel ziet. “Daardoor kunnen we ons eigen assortiment samenstellen en onze eigen sfeer bepalen. We geven de klanten aandacht en informatie.” De winkel heeft volgens Den Rooijen ook een sociale functie. Veel klanten kennen elkaar en delen interesses in natuur, tuinieren, muziek of sport. Het prikbord met posters, kaartjes en folders over dat soort activiteiten is daarbij een verbindende schakel. “Het winkellandschap verschraalt de laatste jaren nogal, je ziet veel van hetzelfde. Diversiteit in winkels is belangrijk, het vergroot de levendigheid en geeft kleur aan een dorp. Ik wil daar met De Rounte aan bijdragen. Onze klanten zorgen er weer voor dat de bioboeren de diversiteit in de natuur kunnen stimuleren.”