Nieuws

Boek over omdenken in de tuin

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Met een andere bril kijken naar tuinieren, een boek dat barst van omdenken. Dat is ‘Avontuurlijk tuinieren’ van tuinavonturiers Nienke Plantinga en Katja Staring. Burgemeester Ellen van Selm ontving het eerste exemplaar. “Omdat zij tijdens de bijendag op 15 maart in de gemeentetuin heel enthousiast was en om een exemplaar vroeg.”

De Sweachster tuin- en landschapsontwerper Nienke Plantinga legt veel tuinen aan. “Ik merk steeds vaker dat mensen weinig weten over tuinieren. Ik kan er wel een week over vertellen en dacht: daar zou ik eigenlijk een boek over moeten schrijven.” Toen ze tijdens een workshop in de Le Roy-tuin in Heerenveen publiciste Katja Staring tegenkwam, ging de bal rollen. “Maart vorig jaar kwam het idee, in april gingen we naar de uitgever, in juni zijn we begonnen met schrijven en na de zomer was het grotendeels klaar.”

Natuurlijk tuinieren is veel eenvoudiger dan de manier van tuinieren zoals die vroeger gewoon was, stellen de auteurs. “We herkaderen het als het ware. Als mensen bijvoorbeeld last hebben van paardenbloemen in de grasmat, zeggen wij nu dat die bloemen veel bijen trekken. Bovendien kun je er thee van maken. Het boek barst van dergelijke omdenkverhalen.” Het praktische inspiratieboek geeft tips over de ideale opbouw van een levendige tuin, een stappenplan, tuinkalender en plantenlijstjes. Met inspirerende foto’s laten de auteurs zien hoe er van een lapje grond een favoriete plek gemaakt kan worden waar ook de natuur blij van wordt. magnolia-tuinontwerp.nl

Delen