Ondernemen

Boer wordt cleaningspecialist

Camera Marije Geertsma Potlood Renske Woudstra

Ooit was hij boer. De afschaffing van het melkquotum zag Richard de Jong eerder als een bedreiging dan als een kans. Hij besloot de landbouw vaarwel te zeggen en via een zoektocht langs allerlei baantjes werd hij professioneel schoonmaker. “Ik heb mijn passie gevonden.”

Sommige mensen aarzelen om hun dakpannen schoon te laten spuiten. Niet nodig, weet de De Jong. “Ze gaan niet kapot. Dakpannen beschadigen alleen met strenge vorst.” Vorige week nog had hij dakpannen van 110 jaar oud onder handen. “Geen enkel probleem. En dan moet je eens kijken wat voor moois eronder vandaan komt.” Mos en algengroei op het dak is op zich niet schadelijk. “Maar vind je het mooi? En soms als de plakkaten extreem groot en dik zijn, kun je er lekkage door krijgen.” De Jong impregneert de dakpannen na de schoonmaak, zodat ze langer mooi blijven.

De Jong is gespecialiseerd in het schoonmaken van muren, daken, boeidelen, houtwerk, ramen, terrassen en zonnepanelen. Voor bedrijven en particulieren. “Houtwerk laten reinigen is een behoud voor de verf. Dan kun je het schilderen twee jaar langer uitstellen.” Sommige muren hebben een witte uitslag door het uitzuren van de stenen. Zelfs daar is een oplossing voor. Net zo makkelijk wordt ook groene aanslag verwijderd. “Na het schoonmaken impregneer ik de muur waardoor deze vuilafstotend wordt.” Het impregneermiddel is natuurvriendelijk. >>

Osmosewater

Wie zelf weleens de ramen wast, weet er alles van. Strepen en in korte tijd weer vuiligheid. Dat kan anders. De truc is osmosewater, water zonder verontreiniging zoals bacteriën, kalk, chloor, zouten en metalen. “Streeploos schoon. Het enige wat ik toevoeg is een beschermlaagje, ramen blijven zo drie tot vier maanden schoon.” Ook voor de schoonmaak van houtwerk gebruikt De Jong osmosewater. “Het is handwerk, want al die naadjes krijg je met een standaardborstel niet goed schoon. Door het gebruik van dit water blijft het hout wel een jaar lang schoon.”

Met RdJ Cleaning heeft Richard de Jong zijn passie gevonden. Ooit was hij boer. “Toen ging het melkquotum eraf. Ik voorzag dat de melkprijs zou instorten, dat gebeurde ook. Achteraf was het een goede beslissing om te stoppen.” Hij was vervolgens taxichauffeur, werkte bij een klussenbedrijf, een keukeninstallatiebedrijf en in de geveltechniek. Het zoeken naar de juiste balans van uitdaging en vrijheid bleef.

“Toen ik zonnepanelen plaatste voor een bedrijf, kon ik van een collega een waskar overnemen. Het plan was om hectares zonnepanelen schoon te maken, maar dat werd heel wat anders.” Want inmiddels had hij voor woning- en bedrijfsschoonmaak al een groot klantenbestand opgebouwd. Dat is nu anderhalf jaar geleden en het bedrijf loopt uitstekend. Een half jaar geleden schafte De Jong een hoogwerker van zeventien meter aan. “Het is hartstikke druk. Zo druk dat ik Marco Boonstra als hulp erbij heb.”