Nieuws

Boerinnen Kalender 2018 telt twee Opsterlandse schonen

Camera Willy Wilpstra Potlood Wim Bras

Mannelijke harten op het Friese platteland kloppen sinds vrijdag een tikje sneller. De Boerinnen Kalender 2018 is uit. Van de vijftien sexy calendergirls komen er twee uit Opsterland: Margriet van Dijk uit Beetsterzwaag en Irene Spoelstra uit Siegerswoude.

De dichtheid aan sexy boerinnen in het Noorden is hoog, zo valt aan de hand van de nieuwste pin up-kalender op te maken. Maar liefst acht van de mooiste plattelandsmeiden komen uit Groningen (2), Drenthe (3) en Friesland (3). Van de drie Friese schonen komen er nog eens twee uit Opsterland. Dat lijkt om meerdere redenen een opbeurend gegeven. De aanwezigheid van mooie vrouwen maakt, zeker vanuit mannelijk perspectief, de wereld sowieso een stuk draaglijker. En zo’n oppepper kan het platteland best gebruiken, aldus de samenstellers van de kalender. Van seksisme wil de organisatie dan ook niet weten, de kalender is juist bedoeld om de agrarische sector in positief daglicht te stellen. De schaars geklede boerinnen dragen bij aan het imago van zelfbewustheid. Of het ook werkt? Irene Spoelstra: “Sinds bekend werd dat ik op de kalender sta, loopt mijn telefoon vol met berichten en felicitaties.” Bij Margriet van Dijk is het niet anders: “Niet normaal hoeveel reacties je krijgt.”

Middelvinger

Nee, de twee kennen elkaar nog niet. Nou ja, inmiddels een beetje van de groepsapp van de Boerinnen Kalender. Maar nu het publiciteitscircus begint, zal dat wel veranderen. Ze zien wel wat er op hen afkomt. Wat hun deed besluiten mee te doen aan de kalender? Margriet: “Het platteland komt regelmatig negatief in het nieuws en dat steekt, want het is toevallig wel de plek waar ik me thuis voel. Gisteren was ik voor mijn werk nog in Rotterdam, als ik dan al die flats zie waarin mensen opeengepakt zitten, word ik gewoon misselijk.” Irene: “Ik doe de lerarenopleiding in Leeuwarden, op school word ik nog net niet uitgescholden door sommige medestudenten. Belachelijk hoe neerbuigend ze kunnen doen. Met de Boerinnen Kalender steken we een dikke middelvinger de lucht in. Mensen hebben gewoon niet door hoe belangrijk boeren voor de samenleving zijn.”

Irene Spoelstra en Margriet van Dijk.

Allebei zullen ze het platteland nooit verruilen voor een andere woonplek, dat weten ze zeker. Of ze ook daadwerkelijk een toekomstig bestaan als boerin voor zich zien? Margriet sluit het niet uit. “Maar dan wel op een paardenboerderij.” Van jongs af aan rijdt ze al en ze werkt bij Epplejeck, de superstore voor de paardensport in Drachten, dus een fokkerij of manege ligt wellicht in de lijn. Irene wil graag het onderwijs in en zou het lesgeven het liefst combineren met het houden van vee. “Een beetje erbij hobbyboeren zoals mijn ouders doen met schapen en koeien, dat lijkt me wel wat.” Het filmpje voor deelname aan de Boerinnen Kalender maakte ze in het stuk land van de familie. Tussen de kalfjes vertelde ze haar beweegredenen om mee te doen. “Want het gaat niet alleen om uiterlijk, maar ook om motivatie.” Margriet vertelde haar verhaal vanaf een bult kloofhout met een ladewagen en een kraan van haar vader op de achtergrond. Kennelijk vielen hun presentaties in de juiste aarde, van de 241 inzendingen pikte de jury die van hen ertussenuit.

Pikant

Wat vinden hun ouders eigenlijk van het avontuur dat ze zijn aangegaan? Op de foto’s van hun Facebookpagina’s ogen de dochters nog voornamelijk als lieflijke, onschuldige meisjes. Een groot contrast met de Boerinnen Kalender waarop de onschuld ver te zoeken is en ze als uitdagende vamps broeierig de lens in kijken. “Mijn vader is zo trots als een pauw”, lacht Margriet. “Hij heeft zelfs de foto’s al besteld om ze uit te delen.” Ook de ouders van Irene hadden geen moeite met de verleidelijke poses van hun dochter. “Een beetje pikant vinden ze niet erg. Toen mijn moeder voor het eerst de foto’s onder ogen kreeg, moest ze zelfs een traantje wegpinken van ontroering.” De meiden poseerden op verschillende biologische boerenbedrijven waar ook het nodige publiek rondliep. Margriet: “Ik wist vooraf niet wat ik moest verwachten en had een hempje zonder bh aangetrokken. Maar ik heb me geen moment ongemakkelijk gevoeld, het ging er allemaal heel professioneel aan toe. Zo gauw een shoot was afgelopen, stond er al iemand klaar om je in een badjas te helpen.” Irene had al eens eerder meegedaan aan een missverkiezing en was voorbereid. “Je loopt niet halfnaakt rond of zo. En dat je lang moet wachten tussen de shoots hoort er nu eenmaal bij. Ik heb het gewoon nuchter over me heen laten gaan.”

Blaadje sla

Stel dat naar aanleiding van de kalender een modellenbureau bij hen aanklopt met het aanbod van een vervolgcarrière. Overwegen ze dan erop in te gaan? Margriet haalt haar schouders op. “Ik hoef niet zo nodig als Doutzen de wereld rond op een blaadje sla.” Precies, vindt ook Irene. “Wat komt dat komt, ik zie wel. Maar ik wil dicht bij mezelf blijven.” En wat doet het idee met hen dat ze straks in al hun verleidelijkheid aan de wanden van boerenstallen en mechanisatiewerkplaatsen hangen. Of anders boven menig loonwerkerbed? De meiden halen giechelend hun schouders op. “We worden overstelpt door de vriendschapsverzoeken op Facebook en Twitter. En daar zitten onvermijdelijk ook vieze mannen tussen met rare voorstellen.” Ze houden zich er niet echt mee bezig. Iedereen moet maar denken wat hij wil, daar gaan ze niet over. “Het was gewoon leuk om een keer mee te maken.”

Boeren Kalender

Naast de Boerinnen Kalender verschijnt op veler verzoek volgend jaar ook de Boeren Kalender. Sexy plattelandsmannen kunnen zich vanaf deze week opgeven.