Nieuws

Bonnie en Herma Sikkes vijf jaar in It Polderhûs

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

In De Veenhoop staat sinds mensenheugenis It Polderhûs, pleisterplaats in een weidse wereld van groen en water. Het verschil tussen vroeger en nu? Voorheen kwam je er min of meer toevallig langs, tegenwoordig ga je er speciaal naartoe.

Bonnie en Herma Sikkes hadden een druk seizoen. Op mooie zomerdagen zaten er van vroeg tot laat gasten op het terras. “Mensen gebruiken It Polderhûs steeds meer als startpunt voor een dagje uitwaaien”, stelt Herma tevreden vast. Bij aankomst nemen ze een kopje koffie met wat lekkers. Vervolgens fietsen ze de pontjesroute of wandelen ze in natuurgebied de Kraanlannen, pal achter het restaurant. Of ze maken het ommetje door het petgatengebied langs het water en ‘it skriuwersarkje’ van schrijver Rink van der Velde. Weer terug wacht dan lunch of diner. Ook steeds meer familie-uitjes spelen zich rond It Polderhûs af. Bonnie: “We  horen vaak: jullie hebben hier de ruimte, zowel binnen als buiten.”

Buiten eten

Vijf jaar geleden namen de twee It Polderhûs over: Herma als gastvrouw, Bonnie als kok. Ze zochten direct doelbewust samenwerking met de buurt. Met B&B’s bedachten ze overnachtingsarrangementen met uitgebreid ontbijt en diner, met plaatselijke natuurverenigingen stelden ze aangeklede excursies samen. Op regio-evenementen spelen ze in met toepasselijk menu’s. Blij zijn ze met de uitbreiding van het terras langs het Polderhoofdkanaal. Herma: “Niet iedereen wil in de zon zitten. Zo’n veertig procent van het terras is nu schaduwrijk.”

Het vaarwater wordt volgens Bonnie en Herma pas echt een aanvulling als de sloepjevaarders uit Drachten of Grou tot acht uur ‘s avonds door de sluis kunnen. “Zolang dat niet gebeurt, zou een passantensteiger aan de andere kant van de sluis een uitkomst zijn.”

Krokant jasje

Jagers uit de regio voorzien It Polderhûs op gezette tijden van wild en plaatselijk visser Ale de Jager uit Reduzum levert de snoekbaars en de paling. Voor zijn gebakken paling rijden liefhebbers speciaal naar De Veenhoop, weet Bonnie. “De kunst is om de paling in een krokant jasje te serveren.” Bonnie werkt uitsluitend met streekproducten. De bramen voor zelfgemaakt ijs en taarten plukt hij eigenhandig in de Kraanlânnen. En om aan verse paddenstoelen te komen, heeft hij ook zo zijn vaste stekjes. De stoofpeertjes en appeltjes voor de compotes komen weer van de erven van de buren.

“Ik heb altijd in sterrenzaken gewerkt, onder andere nog met Jan Gaastra van  Koriander in Drachten. Maar net als Jan had ik genoeg van het keurslijf. Ik wil de vrijheid hebben om mijn intuïtie als kok te volgen. Vaak val ik dan terug op wat ik als kleine jongen in De Knipe uit eigen tuin kreeg voorgezet: worteltjes, rode kool, prei, spruitjes, pruimen in de nazomer.” Zijn specialiteit? Hij is goed in het combineren van zoete en zure smaken, van de dressings over de salades tot aan het rundstoofvlees. “Gasten vragen vaak het recept. Ze kunnen van alles van me krijgen, maar niet het recept.”

Om het vijfjarig lustrum een feestelijk tintje te geven, haalt It Polderhûs dit najaar een klassieker uit de kast: ossenhaas met aan tafel geflambeerde stroganoffsaus.