IFKS Skûtsjesilen 2019

Update: Gordykster skûtsje getroffen door brand

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Een hectische dag voor Harmen Brouwer en zijn bemanning. Direct na afloop van de wedstrijd op het Tsjûkemar brak er woensdagochtend brand uit in het ruim van De Drie Gebroeders. Zoals het er nu voor staat, kan het skûtsje uit Gorredijk donderdag wel weer van start.

Dat is dankzij het harde werken van bemanning en de steun die zij van omstanders kregen. Het schip is weer helemaal schoon gemaakt en er is een fok geregeld bij een bevriend skûtsje. Het bemanningslid dat bij het ontdekken van de brand te veel rook binnenkreeg is in het ziekenhuis onderzocht. Hij maakt het goed, maar zeilt donderdag niet mee.

Naar de oorzaak van de brand is het nog gissen. De eerste berichten meldden brand bij de motor van het schip. Maar volgens de voorzitter van de stichting De Drie Gebroeders lag in het ruim alleen een buitenboordmotor, een paar fokken en een accu. Op een of andere manier is daar brand ontstaan. Er is nog geprobeerd om een fok naar boven te halen, maar daar kwamen zoveel vlammen uit, dat het snel weer onder dek is gelaten. De brandweer heeft vervolgens het ruim volgepompt met water om zo het vuur te doven.

De wedstrijd was woensdag minder belangrijk dan alles wat daarna gebeurde. Maar bij Echtenerbrug eindigde De Drie Gebroeders weer fraai op een tweede plaats, achter Henk Regts, die nu drie van de vier wedstrijden in de C-klasse heeft gewonnen. Het Gordykster skûtsje staat fraai tweede op de ranglijst met al een mooi gat naar nummer drie. De eerste drie skûtsjes op de eindranglijst promoveren naar de B-klasse.