Ondernemen

Brandbeveiliger innoveert met duurzame EKO-blusser

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Hoekstra Brandbeveiliging waakt over 60.000 brandbluseenheden bij 5.600 bedrijven. De brandbeveiliger uit Ureterp behoort daarmee tot de top tien van Nederland. De betrouwbaarheid van eigen merk de Vuurvreter verklaart volgens eigenaar Sander Hoekstra slechts een deel van de groei. “Wij nemen bij onze klanten een kopzorg weg.”

Poederblussers blussen het allerbest, de fijne deeltjes breken in no time de kettingreactie van vuur af. Maar poederblussers hebben een nadeel: de vervolgschade is aanzienlijk. Schuimblussers zijn wat minder effectief in de bestrijding, maar geven nauwelijks overlast achteraf. Waar kies je dan voor? Hangt ervan af. Voor een kantoorruimte met computers adviseert Sander Hoekstra schuim. Voor een boerderij met rieten kap is een poederblusser nodig. In de melkruimte dan weer liever een schuimblusser, vanwege de gevoelige apparatuur. Ook belangrijk: waar hang je de blussers? Is er noodverlichting aanwezig? Heb je de juiste EHBO-middelen bij de hand voor de eerste hulp? En weten je mensen wat te doen bij een calamiteit? Zaken waar ondernemers zelf misschien niet zo gauw bij stilstaan, maar die inspectie en verzekering bijzonder interesseren.

Rust en verstand

Wie met Sander Hoekstra over brandbeveiliging begint, krijgt een spraakwaterval over zich heen. Hij weet het: “Ik loop nog weleens over van enthousiasme en nieuwe ideeën. Daarom is het goed dat mijn vrouw Tiny en ik het bedrijf samen leiden. Met haar rust en verstand houdt ze mij in het gareel en herinnert ze mij eraan dat er ook af en toe geld binnen moet komen.” Bij de start van Hoekstra Brandbeveiliging in 2002, toen ze nog met zijn tweetjes waren, ging Tiny elke donderdag met hem mee om inhoudelijk het vak te leren. Klanten van het eerste uur vragen nog steeds naar haar. Maar tegenwoordig, met zeven monteurs en vertegenwoordigers op de weg en nog eens vier medewerkers voor de administratie, lukt dat niet meer. “Onze brandblussers en brandslanghaspels hangen bij 5.600 bedrijven in Noord-Nederland en daarbuiten. Opgeteld hebben we zestigduizend eenheden onder onze hoede.”

De Vuurvreter

Bepalend voor de groei was de beslissing om met een eigen merk op de markt te komen. Met een Duitse fabrikant ontwikkelde Hoekstra de Vuurvreter, inmiddels in 24 types leverbaar. “De Vuurvreter werkt op een drukpatroon, de druk kan nooit weglekken. Daarnaast kunnen we blussers leveren met 43A capaciteit, dat doen maar twee collega-bedrijven ons na. Met een dergelijke inhoud blus je een keer zoveel als met een B-merk.” Momenteel werkt Hoekstra met zijn leverancier aan de ontwikkeling van een EKO-schuimblusser, zonder het vervuilende fluoride. “Ook in onze branche is duurzaamheid de toekomst. We hebben al een herbestemming gevonden voor bluspoeder dat over datum is. Voorheen was dat afval, nu gaan de mineralen als bodemverbeteraar naar de landbouw.”

De administratie van Hoekstra lijkt nogal zwaar bemand, maar dat heeft een goede reden, aldus de eigenaar. “Alle zestigduizend bluseenheden die we controleren zijn genummerd en die boekhouding vraagt veel tijd. Dat doen we om onze klanten te ontzorgen. Strikt genomen moeten zij zelf een logboek bijhouden, maar in de praktijk komt daar niets van terecht. Mocht onverhoopt toch brand ontstaan, dan kunnen wij altijd bij de verzekering aantonen dat zij alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen.”